I helga var det nok mange som startet grillsesongen, og for trøndere innebærer det ofte kjøp av engangsgriller.

På søndag måtte brannvesenet rykke ut til Kristiansten festning etter melding om gressbrann. Det skulle vise seg å være brann i en container for engangsgriller.

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, ifølge Norsk brannvernforening. Nå krever de forbud mot engangsgriller.

- Unødvendig

Avdelingsleder Anna-Karin Hermansen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) forteller at dette er et kjent problem.

- Hvert eneste år har vi en del utrykninger til containere hvor det har oppstått brann fordi noen har kastet glødende engangsgriller oppi containeren. Det er veldig unødvendige utrykninger og det fører til en del røyk i friluftsområdet, forteller hun.

I løpet av de første tre månedene i år har TBRT loggført åtte branner i søppelcontainere. Det står ikke noe om årsak, men engangsgrill er ofte grunnen.

- Det er utrolig viktig at man slukker engangsgrillen før man kaster den. Det gjelder både i vanlig restavfall-containere og i engangsgrillcontainere, sier hun. Fordelen med å kaste engangsgrillen i en container som er forbeholdt dette formålet er at den er utformet slik at brannen ikke spres.

Kan få bot

Å forlate en engangsgrill som ikke er slukket, er ulovlig ifølge forskrift om brannforebygging. Man kan få en bot dersom man setter igjen en engangsgrill utendørs.

- Engangsgriller er en stor bekymring fordi vi altfor ofte ser at folk setter den på brennbart materiale. Det kan være trebord, plattinger og gress, sier Hermansen.

Hun forteller at det har vært flere tilfeller av branner som har oppstått på grunn av engangsgriller.

- Kullet kan være varmt i lang tid, og mitt beste råd er egentlig å droppe engangsgrillen. Bruk heller en bærbar grill som man kan ta med seg hjem. Dersom man ikke er i fjæra eller i nærheten av vann, husk å ta med det på tur, råder hun.

Flere steder i Midt-Norge er det spesielt tørt i disse dager, og da er det ekstremt viktig at folk tenker over hva de gjør med engangsgrillen.

- I det siste har det vært flere tilløp til gressbranner. Det er veldig tørt enkelte steder, sier Hermansen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Trøndelag brann- og redningstjeneste ber alle om å slukke engangsgrillen før den hives i containere - det gjelder også containere som er tiltenkt engangsgriller. De må stadig vekk rykke ut unødig fordi publikum slår alarm om branner i parker. Foto: Frank Lervik