De neste månedene skal Trondheim bydrift feie 873 kilometer vei i Trondheim. Feiebilene er allerede godt i gang i enkelte bydeler.

Kjetil Haarberg i Trondheim bydrift forteller at de har kjørt ut 21 000 tonn strøsand denne vintersesongen. De regner med at det kan bli enda mer å feie opp.

Hvor blir sanden av?

Flere lesere har tatt kontakt med Adresseavisen etter at vi skrev om årets vårfei onsdag kveld. Leserne vil gjerne vite hva som skjer med strøsanden.

En av dem, Terje Kristiansen, forteller at han har hørt at strøsanden ble dumpet på et grustak på Tiller tidligere.

- Men nå er det fullt der, og derfor måtte man finne andre steder. For noen år siden fikk jeg høre at sanden ble lagret på en parkeringsplass i Estenstadmarka, forteller han.

Han mener det viktigste er at sanden blir renset og at noe kan brukes på nytt.

Kjørt til Tiller

Mannen som kan svare på hva som skjer med strøsanden, er tidligere nevnte Kjetil Haarberg.

- Strøsanden blir kjørt til et godkjent deponi på Tiller i Trondheim. Det er forurensede masser, og sanden må derfor vaskes før den kan brukes som strøsand på nytt igjen, forklarer han.

Firmaet AF Decom jobber med å resirkulere strøsanden. Haarberg synes det er vanskelig å anslå hvor mye som blir gjenbrukt.

- Kanskje vi klarer å ta ut ti prosent? Det er ikke så mye som blir igjen. Strøsand blir knust når den ligger en stund på fortau og veier, forklarer han.

Trondheim kommune skjerpet tiltakene for å bedre luftkvaliteten i fjor. Etter mange år med brudd på forurensningsforskriftens krav, har de nå overholdt disse siden 2013.

Sjekker forurensningen

Det er dessuten veldig mye støv i denne gamle strøsanden, og det er ikke noe Trondheim bydrift har lyst til å spre nå som luftkvaliteten er god.

Haarberg forklarer at det er riktig at man før lagret strøsand på Tillertippen, men at det ble fylt opp.

- Det finnes flust av mellomlagringsdeponi rundt omkring i hele byen, blant annet i Estenstadmarka. Traktorer tar med en del gammel strøsand til disse mellomlagringsdeponiene. Senere kommer det lastebiler og kjører sanden til Tiller, sier Haarberg.

Hvert år blir det også tatt prøver av strøsanden for å dokumentere forurensningen.

- Den er litt forurenset, men ikke spesielt mye, fastslår Haarberg.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

Strøsanden som blir strødd utover veier i løpet av vinteren blir samlet opp, og sendt til et godkjent deponi på Tiller. Foto: Morten Antonsen