Brukte dop – vil fortsette i kroppsbyggerforbundet

Den tidligere lederen av Kaliber Gym i Trondheim, Thomas Hjelde Thoresen, får over helga vite om hans tid som styremedlem i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund er over etter dopinginnrømmelsen.

Her ser vi Thomas Hjelde Thoresen med og uten doping i kroppen. Bildet i sort/hvitt er fra Sandefjord Open våren 2014, halvt år før han ble norsk og nordisk mester i Classic Bodybuilding, mens det andre bildet fra tiden før han tok valget med å ta anabole steroider. 

Saken oppdateres.

- Jeg håper og tror jeg med mine erfaringer kan være en ressurs for Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF) i videre antidopingarbeid. Forbundet har gitt signaler på at de ønsker å beholde meg, og så lenge jeg er ønsket vil jeg gjerne bidra, sier Hjelde Thoresen til Adresseavisen.

Forbundspresident Tone Opheim sier at hans fremtid i forbundet ikke blir avgjort før etter helgen.

- Det er beklagelig å høre at han har brukt doping. Jeg visste ikke noe om dette før tirsdag. Hva som skjer med hans verv i forbundet tar vi stilling til over helgen. Vi har ingen mulighet til å evaluere saken før vi er ferdig med årets største stevne, Oslo Grand Prix, sier Opheim.

LES MER HER: Ni av elleve doptatt i NM

Ville ikke skade Kaliber

Det var i et Facebook-innlegg i forbindelse med utgivelsen av sin egen bok – Fitnesshåndboka - at han fortalte om sitt dopingbruk tidligere denne uken.

«Jeg har blitt norgesmester i Athletic Fitness uten å ha brukt doping. Jeg har også blitt norgesmester og nordisk mester i Classic Bodybuilding etter å ha brukt doping», skrev han i innlegget.

I innlegget ble det også kjent at han hadde sluttet i jobben som daglig leder for Kaliber Gym.

- Hvorfor går du ut med din dopingfortid nå?

- Det gjør jeg fordi jeg nå ikke lenger jobber som daglig leder på Kaliber, og dermed ikke vil forårsake skade til gymmets allerede ufortjent dårlige rykte. Kaliber har gjort en kjempejobb med sitt antidopingarbeid, og av de 57 utøverne våre som konkurrerte sist helg vet jeg helt ærlig ikke av en eneste én som har brukt doping. Dette tror jeg vil fortsette, og er et resultat av holdningsskapende arbeid, sier han.

LES MER: Evy (42) vurderer å gi seg med fitness på grunn av all dopingen i miljøet

Studerte doping

I 2013 ble han tatt på Værnes med flere forskjellige typer tabletter som ikke er lovlige i Norge, deriblant store mengder Efedrin. For dette vet Adresseavisen at han fikk et forelegg på 10 000 kroner, som han ikke vedtok før januar i 2015. Akkurat denne saken ønsker ikke Hjelde Thoresen å kommentere.

I boka forteller han om det bevisste valget han tok for å bruke doping, og at han begynte å studere forskning relatert til doping. I 2014, tre år etter at han ble norgesmester i Athletic Fitness, ble han altså både norsk og nordisk mester i Classic Bodybuilding med doping.

- Hva ønsker du å oppnå med å innrømme dopingbruk i boka?

- Jeg ønsker å oppnå en åpenhet rundt temaet. Først og fremst vil jeg få tydeliggjort hva som faktisk er mulig å oppnå uten bruk av doping, og på denne måten gi unge et realistisk ideal å jobbe mot, uten å oppfordre til snarveier, sier han.

LES MER: Nå har forbundet avslørt hvem som ble doptatt under NM

- Mange myter

- Du sier at du ikke angrer på at du benyttet doping, hvorfor ikke?

- Fordi det var et bevisst valg. Dersom det å bli en av verdens beste kroppsbyggere hadde vært like viktig for meg i dag, og jeg ikke hadde hatt familie å ta hensyn til, hadde jeg sikkert brukt doping i dag også. Som jeg skriver i boka er det enormt mye skremselspropaganda og myter knyttet til bruk av anabole steroider, sier Thoresen.

Skaun-mannen, som har hatt Kaliber Gym som sitt andre hjem de siste årene, mener doping ikke er et så stort samfunnsproblem som mange skal ha det til. Han mener politiets og Antidoping Norge sine metoder slår feil ut. I boka kommer han med andre forslag til metoder for å drive antidopingarbeid.

Han husker ikke nøyaktig når han første gang benyttet doping. Grunnen til at han stoppet begrunner han med hensyn til loven, arbeidet og familien.

LES DENNE: Her pågripes fem personer under en politiaksjon på Kaliber Open 2016

Forstår dopbruk vurderes

- Samvittigheten min har egentlig vært ganske god, fordi jeg kan stå for alt jeg har gjort, og vet at det jeg har gjort ikke har skadet andre enn meg selv. Det som har vært til stede er jo frykten for å skulle bli tatt, og hva det måtte medføre av påkjenning for gymmet spesielt og for min familie. I etterkant føles det godt å være åpen om det, slik at jeg ikke blir et «falskt» forbilde for unge med tanke på hva som er oppnåelig uten bruk av doping.

Men samtidig sier han til Adresseavisen at han har forståelse for at folk velger å dope seg i enkelte tilfeller.

- Har du en voksen kar som har en drøm og mulighet til å bli «Verdens sterkeste mann», og skape historie som tippoldebarna hans vil huske, så skjønner jeg godt at han vil vurdere å bruke litt doping. I de aller fleste tilfellene er det totalt unødvendig, særlig blant unge, men det finnes tilfeller jeg forstår at bruk vurderes, sier han.

LES OGSÅ: Fant kondom med urin på fitnessdeltaker

Åpen til folk som har spurt

Han har ikke villet gå ut med sin historie tidligere av hensyn til potensiell skadeeffekt for Kaliber Gym. Men han sier at han har vært åpen om det hvis folk har spurt.

- Ellers er det ikke noe jeg har gått ut med offentlig. De aller fleste innad i miljøet vet nok like godt som meg cirka hvor grensen for hva som er oppnåelig på naturlig vis ligger, sier han.

Den tidligere lederen av Kaliber Gym i Trondheim står frem med sitt dopingbruk fordi han ønsker åpenhet rundt temaet. Dette bildet er tatt før han begynte med anabole steroider. 

Den tidligere lederen av Kaliber Gym i Trondheim står frem med sitt dopingbruk fordi han ønsker åpenhet rundt temaet. Dette bildet er tatt før han begynte med anabole steroider. 

Thomas Hjelde Thoresen vil gjerne fortsette i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund til tross for innrømmelse av doping. Han ble norsk og nordisk mester i Classic Bodybuilding ved hjelp av anabole steroider. 

Thomas Hjelde Thoresen vil gjerne fortsette i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund til tross for innrømmelse av doping. Han ble norsk og nordisk mester i Classic Bodybuilding ved hjelp av anabole steroider. 

På forsiden nå