- Jeg synes det er svært problematisk at det forsvinner så mye gummigranulat ut i naturen fra kunstgressbaner, sier varaordfører Hilde Opoku for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Trondheim.

Det var NRK som først omtalte rapporten fra Miljødirektoratet som sier at en vanlig kunstgressbane har et svinn på 5 prosent av gummigranulat årlig. Dette betyr at mellom tre og fem tonn med små gummikuler slippes ut i naturen fra hver enkelt bane.

- Vi vet at gummigranulatet som brukes inneholder miljøgifter, når vi nå får høre at mellom tre og fem tonn av dette slippes ut i naturen fra hver enkelt bane sier det seg selv at dette er svært problematisk, sier Opoku.

Bakstreversk

Opoku forteller at de senest i fjor tok opp miljøproblematikken rundt bruk av kunstgressbaner i Trondheim.

- Vi fikk da til svar fra rådmannen at det i nye baner og ved oppgradering av gamle brukes renere materialer i granulatene enn i første generasjon kunstgress. Jeg møtte imidlertid ikke forståelse fra de andre partiene i idrettskomiteen for problemene med mengden granulater som brukes i kunstgress.

Opoku sier de ble oppfattet som bakstreverske som tok opp denne problematikken.

- Jeg synes dette er en svært bekymringsfull holdning til et problem som i stor grad kan påvirke barn og unges helse, og naturen og det økologiske kretsløpet, negativt.

Skal ta opp saken

- Har dere gjort noe konkret for å ta tak i denne problematikken i inneværende periode?

- Miljøpartiet de grønne er tydelige på at vi synes dette er problematisk, og at vi tar dette opp i de sammenhenger der det er naturlig.

-Er det aktuelt å følge opp denne saken videre?

- Ja, nå som det er aktualisert igjen vil jeg ta opp denne problematikken i neste formannskapsmøte på tirsdag.

- Mye blir med hjem

På Havsteinbanen på Sverresborg er det store svarte hauger med gummigranulat rundt kunstgressbanen. Styremedlem Gry Karin Stimo i Sverresborg IF sier at de ikke har noen spesifikke tiltak for å prøve og begrense granulatutslipp fra selve banen.

- Enhver mor og far har vel lagt merke til at det blir med en del gummikuler hjem etter en trening. Det er vanskelig å hindre at dette skjer, og det samme gjelder det som måtte renne av banen med vann. Vi prøver likevel gjenbruke det vi kan av gummigranulat.

Stimo tror det meste av granulat som forsvinner fra Havsteinbanen forsvinner med dem som bruker banen.

- Jeg tror ikke det er så mye som renner av banen. Det største svinnet er nok alle de som bruker den som står for. Det er mye som blir med hjem til folk, og akkurat det er det vanskelig å holde kontroll på.

Fyller på flere tonn

Hans Hellandsjø er baneansvarlig for Havsteinbanen på Sverresborg. Han forteller at de hvert år renser og resirkulerer det granulatet som brøytes av i løpet av vinteren.

- Vi prøver å resirkulere så mye av granulatet som mulig. Det som brøytes av banen blir renset og brukt på nytt, men det er selvsagt et svinn. Vi klarer ikke å resirkulere alt.

Han forteller at de med jevne mellomrom er nødt til å fylle på med gummigranulat.

- I fjor fylte vi ikke på med gummigranulat, men i år er vi nødt til å gjøre det slik at kunstgressmatten blir klar til seriestart. Vi holder faktisk på å legge ut nytt granulat akkurat nå. I år regner jeg med at vi legger på en fire til fem tonn.

Opptatt av miljøet

Styreleder Jo Stein Moen i Astor Fotballklubb sier at de er svært opptatt av miljøet og at de gjør det de kan for å hindre utslipp av gummigranulat.

- Vi prøver å gjenbruke alt gummigranulatet som brøytes av kunstgressbanen i løpet av vinteren. Hver vår har vi dugnad der 30–40 stykker hjelper til med å samle inn og gjenvinne gummikulene som samler seg i hauger på siden av banen.

Han sier det er vanskelig å unngå et visst svinn.

- Noe svinn vil det alltid være, men vi har gode ordninger for gjenbruk. Hvor mye vi fyller på hvert år kan jeg ikke si eksakt.

- Ikke en risiko overalt

Moen forteller at klubben er svært bevisst på miljøproblematikken, men presiserer at gummigranulat ikke utgjør en stor miljørisiko overalt.

- I en rapport fra Miljødirektoratet for noen år tilbake kom det frem at det er lite sannsynlig at gummigranulat kan føre til utslipp av miljøgifter.

I den samme rapporten står det at kunstgressbaner i nærheten av sårbare elver eller innsjøer bør vurdere å bruke noe annet enn gummigranulat fra resirkulerte bildekk.

- Vi har fulgt debatten om kunstgress og synes det er viktig at den baseres på fakta, slik som de fakta som kommer fra Miljødirektoratet.

LES OGSÅ: Alt om klimakrisa

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) i Trondheim skal nå ta tak i problematikken knyttet til kunstgressbaner. Foto: Morten Antonsen
Slik ser det ut på Astorbanen. Store hauger med gummigranulat ligger rundt banen. Foto: Morten Antonsen
Det meste av gummigranulatet blir samlet og gjenbrukt. Det som ikke kan brukes sendes bort som spesialavfall. Foto: Morten Antonsen