Da Statens vegvesen gjennomførte bilbeltekontroll i Trondheim lørdag, skrev de ut 29 bøter for manglende bilbeltebruk.

- Det er altfor mange. Målet er at alle skal bruke bilbeltet, sier Jan Ivar Moen, leder for utekontrollene i Statens vegvesen, Sør-Trøndelag.

- Jeg blir ikke overrasket, men jeg blir skuffet over at så mange velger å kjøre uten bilbelte. Vi vet at i veldig mange dødsulykker så er det personer som ikke har brukt bilbelte. De som ikke bruker bilbelte løper en stor risiko, og den er helt unødvendig. Samtidig er det kostbart, sier Moen.

Åtte timer

Statens vegvesen gjennomførte kontrollen to steder i Trondheim, først i Bispegata i Trondheim sentrum, deretter på Tiller. Mellom 1200 og 1300 biler ble stanset i kontrollen som pågikk fra klokken 10 til 18.

To bilførere ble anmeldt fordi de ikke hadde sikret barna i bilen.

- Det er bilførers ansvar å sikre barn under 15 år i bil. Det er ikke bra at bilførere ikke sørger for at barna er forsvarlig sikret. Derfor er også reaksjonen mot slike overtredelser strengere, og førerne blir anmeldt til politiet. De vil utstede et forenklet forelegg, sier Moen.

1500 kroner er regningen til de som blir tatt uten bilbelte. Ikke uvanlig er unnskyldningen at de skulle bare på en liten tur.

- Men det kan skje ting på en liten tur også. En har ingen garantier, sier Moen.