I dagene frem til søknadsfristen er det mange førstegangssøkere som er usikre på hvilke studier de skal velge. Karriererådgiver Laila Werenskiold jobber med elevene på Strinda videregående skole i Trondheim. Hun sier avgangselevene er spente.

- De fleste elevene er spente og snakker mye med oss nå. Jeg tror mange er nysgjerrige og forventningsfulle, sier Werenskiold.

Adresseavisen holder tirsdag et nettmøte kl 12. Der kan du stille spørsmål til ansatte fra Nav Sør-Trøndelag og Ntnu.

Hun jobber med elevene som går studiespesialisering, idrett og påbygg, og har ansvar for å informere elevene om videre utdanning. Det innebærer blant annet å informere om søknader og frister. Aller viktigst mener Werenskiold det er å hjelpe elevene med å sortere tankene på hva de vil gjøre i fremtiden.

- Det viktigste er å være en samtalepartner. Jeg kan ikke si hva de skal velge, men jeg kan hjelpe elevene med å sortere tankene. Det meste av informasjon finner du på nettet. Men det er enormt mye, så det å gi selvhjelp ser jeg er nyttig for mange, sier Werenskiold.

Seks tips

Karriererådgiveren har disse seks tipsene til førstegangssøkere som nå er i tenkeboksen.

1. Ikke vær redd for å velge feil. Det er ofte viktig å få testet ut noe, og du høster uansett viktig erfaring som kan hjelpe deg. Det å ha et fag som ikke er direkte tilknyttet det yrkesområdet du ender opp med, kan vise seg å være en fordel ved at du skiller deg ut i jobbsøkingen.

2. Hvordan er din ideelle arbeidsdag? Tenk over om du vil ha en jobb ute blant folk eller inne på et kontor. Arbeidet kan være teoretisk eller mer praktisk anlagt. Ønsker du kontakt med andre mennesker, kan du tenke på hvordan du vil ha kontakt. Vil du møte dem personlig eller via telefon? Tenker du over disse tingene, vil du få en bedre oversikt over aktuelle jobber, og dermed blir det lettere å velge studieretningen som kan føre deg dit.

3. Hva er viktig for deg? Er det fast jobb rett etter utdanning må du undersøke om studiet er egnet til det. Det er ikke like lett å få jobb i alle yrker, i hver fall ikke med en gang. Lønn begrenser også utvalget av yrker om du er opptatt av det. Arbeidstid i form av turnus og kvelds- og nattarbeid kan også være noe å tenke over. Tenk over verdispørsmål og hva som er viktig for deg.

Her får du jobb de neste årene.

Disse to fikk seg jobb før de var ferdig med utdanningen.

4. Geografisk plassering. Er du villig til å flytte på deg? Både i forhold til det å studere, men også med tanke på fremtidig jobb. Flere studier er begrenset til enkelte steder i landet, og arbeidsmarkedet kan også være geografisk betinget. Da er det viktig å tenke over om du er villig til å flytte.

5. Ikke ha dårlig tid. Mange vil så gjerne komme i gang nå. Det ligger en del forventninger i det å ta utdanning, fra venner, familien og samfunnet generelt. Fokuser mer på her og nå. Et yrkesliv er veldig langt. Begynner du å se lengden i et livsperspektiv, så ser du at det er tid til å tenke seg om.

6. Finn ut hva som passer best for deg. Noen vil rett ut i utdanning, andre vil reise, jobbe, gå på folkehøgskole eller til forsvaret. Det er ingen fasit, og mulighetene er mange.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.