I utgangspunktet skulle straffesaken i Sør-Trøndelag tingrett mot den overgrepstiltalte trondhjemmeren avsluttes på fredag i forrige uke, men fordi forsvarer Torfinn Svanem mistet stemmen, ble hans prosedyre i saken flyttet til onsdag kveld. Rettsmøtet startet klokken 20.00, og fortsatte til over klokken 22.00.

- Denne saken oppfattes kanskje som uvanlig, men det er slik i strafferetten at en person ikke skal straffes strengere fordi vedkommende ikke faller inn i A4-formatet og har særinteresser. Vi er forskjellige og det bør ikke overraske noen.

Slik startet forsvarer Svanem sin prosedyre. Han var også klar på at førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes' straffeforslag, var for strengt. Soknes la fredag ned påstand om en straff på fem års fengsel for den tiltalte mannen i 40-årene.

- Motstridende forklaringer

- Det er mange sårbare barn som har vært utsatt for tiltaltes overgrep, og jeg synes det er greit å minne om det NN (navnet på en av de fornærmede guttene i saken journ.anm.) sier om tiltalte i slutten av sitt avhør: ««Han har ødelagt barndommen min», refererte Soknes og fortsatte:

- At tiltalte, med det brukbare intellektet som han har, ikke har forstått skaden som har blitt påført barna, det forundrer meg. Han kan ikke skjule seg bak manglende intellekt, og det er heller ikke det han skal dømmes for, men sin manglende evne til å forstå at han har gjort grove overgrep mot mange barn.

Det alvorligste forholdet i tiltalen mot trondhjemmeren i 40-årene omhandler seksuell omgang mot barn under 14 år. To av de tre barna, han ifølge tiltalen skal ha misbrukt, var guttene til hans eks-samboer. Svanem sa i sin prosedyre at han mente at klienten må frifinnes for disse overgrepene, fordi han oppfatter at det foreligger rimelig tvil om at forholdene har skjedd. Han viste i den forbindelse til de mange barneavhørene som er tatt av guttene, og som ble avspilt under rettssaken.

- Det kreves en konsistens i avhørene og det skal ikke være motstrid. Det er det åpenbart i vår sak, sa Svanem.

Usikker på om han drømte

Da den ene broren innledningsvis i barneavhørene forklarte seg om et av forholdene, som trondhjemmeren senere ble tiltalt for, var han usikker på om et slikt overgrep hadde skjedd, eller om det var en drøm, sa han til avhøreren.

- Det holder ikke til domfellelse når gutten ikke er sikker, kommenterte Svanem i prosedyren.

Soknes hadde følgende kommentar til dette i etterkant:

- Jeg er ikke enig i at det er motstrid i avhørene. Det er en utvikling, sa han, og mente at den ene broren vernet om tiltalte da han forklarte seg som han gjorde i etterforskningens innledende fase.

- Han ville ikke si noe som kunne skade en person som har stått for både mye godt og ikke godt, sa Soknes.

LES OGSÅ (PLUSS): Politiet leter etter overgrepsofre i utlandet

Krever frifinnelse for avstøpninger

Det er en omfattende tiltale Sør-Trøndelag tingrett fikk bevisførsel rundt i forrige uke. Tiltalen mot trondhjemmeren beskriver alt fra bestilte, filmede overgrep mot gutter i utlandet samt de nevnte overgrepene. I tillegg er mannen i 40-årene tiltalt for å ha forledet gutter til å ta penisavstøpninger. Politiet beslagla over 20 slike avstøpninger, og har funnet frem til fire fornærmede - de to guttene til mannens tidligere samboer samt to andre trønderske tenåringsgutter.

Svanem mente at klienten må frifinnes for dette også. Han oppfatter at bevisførselen viste at det var guttene selv som sto for dette. Da tiltalte forklarte seg i retten i forhold til den ene fornærmede, så hevdet han at penisavstøpningene ble tatt etter guttens eget initiativ.

Spesiell interesse

Tiltalte har tidligere under rettssaken fortalt at han har en spesiell interesse for peniser - ut fra et medisinsk perspektiv og med bakgrunn i sin egen anatomi. Han har imidlertid konsekvent nektet for at han er seksuelt tiltrukket av barn.

- Når tiltalte ikke erkjenner straffskyld for de fleste forhold i tiltalen og skjuler seg bak en forståelse av at dette ikke var seksuelt motivert, men at han hadde en interesse av barns utvikling og anatomi, så står ikke det til troende, sa førstestatsadvokat Soknes i retten på fredag.

Svanem tok også tak i dette under sin prosedyre, og mente at det totale bildet støtter klientens forklaringer rundt sin interesse.

- Det står til troende at han var genuint opptatt av sykdom og utvikling, sa Svanem.

Mannen i 40-årene er også tiltalt for å ha tatt initiativ til å få produsert overgrepsbilder og -filmer av unge gutter gjennom bestilling hos to personer i India og Filippinene. Ifølge tiltalen har politiet funnet tre indiske og en filippinsk gutt i overgrepsmaterialet, som mannen skal ha vært i besittelse av.

Da konstituert tingrettsdommer Øyvind Panzer Iversen under første dag av rettssaken spurte tiltalte om han erkjente straffskyld for postene som omhandler bestilte overgrep i utlandet, svarte han ja. Torsdag i forrige uke fortalte tiltalte seg om dette, og det kom blant annet frem at han hadde betalt 36 000 kroner til en inder som begynte å forsyne ham med overgrepsbilder av indiske gutter etter detaljert bestilling og mot betaling.

- Det er klanderverdig at han bestilte bildene fra India, og det har tiltalte beklaget, sa Svanem, før han la ned sin påstand og ba retten behandle klienten på mildeste måte angående straff og krav om erstatning.

Dom i saken avsies fredag i neste uke.