- Å kaste hageavfallet sitt i naturen er forbudt. Vi tilbyr nå på våren å komme rundt for og hente hageavfallet. Det eneste du må gjøre er å få kjøpt en avfallssekk til 20 kroner, sier kommunikasjonssjef Tone Pettersen Olden i Trondheim renholdsverk.

Hver vår siden 1982 har renholdsverket arrangert en hageavfallsaksjon, og i år er altså intet unntak. I perioden 5. april til 7. mai kan man kjøpe hageavfallssekker og samle hageavfallet sitt i disse sekkene.

LES OGSÅ: Disse plantene er svartelistet i Trondheim

- Ikke kast stein og grus

I avfallssekkene skal det bare samles rent hageavfall. Stein, grus, treverk eller andre større ting skal ikke legges i sekkene.

- Du kan selvsagt legge små kvister i sekken, men du bør unngå ting som er store og tunge. Avfallet skal gjennom en kvern og vi vil ikke ødelegge denne, sier Olden

LES OGSÅ: Derfor er meitemarkbæsjen uvurderlig for plenen din

Hun forteller at de fylte sekkene skal plasseres i veikanten senest søndag 8. mai i uke 18. I uke 19 kommer renholdsverket med biler for å hente sekkene.

- Hele avfallsaksjonen er faktisk et dugnadsprosjekt. Det er idrettslaget til Trondheim Renholdsverk som drar ut for å samle inn sekkene. De kommer til å være ute på ettermiddagstid i uke 19.

Tror få vet om tilbudet

- Årlig får vi inn omtrent 5000 søppelsekker med hageavfall. Selv om dette er bra tror jeg potensialet er mye større, sier Olden.

Olden tror mange ikke er klar over at tilbudet eksisterer.

- Vi har kanskje ikke vært gode nok til å markedsføre dette tilbudet. Derfor legger vi ned en ekstra innsats i år for å gjøre tilbudet kjent.

LES OGSÅ: Brenner du inne med fyrverkeri?

Hun forteller at alle som vil kan kjøpe en avfallssekk, samle hageavfallet sitt, og sette den ut i veikanten til henting.

- Hageavfallsaksjonen er et tilbud til alle som bor i Trondheim kommune, men tilbudet er spesielt myntet på dem som ikke har muligheten til å kjøre hageavfallet selv til hageavfallsmottaket på Heggstadmoen.

Kvernet og kompostert

Avfallet som blir samlet inn ender til slutt opp som hagejord.

- Hageavfallet blir kvernet opp her i Trondheim, og deretter sendt til Vassfjellet for kompostering. Den ferdige komposten inngår i jordblandinger, som blir solgt i Trøndelag.

Olden forteller at dette er et tilbud som både er tidsbesparende for den enkelte, men også bra for miljøet.

- Når vi tar hånd om hageavfallet er vi sikker på at det håndteres på en god måte, vi forhindrer at det dukker opp avfallshauger ute i naturen, og vi får gjenvunnet det som plantejord.

LES OGSÅ: Lupiner er ingen vinner langs veien

Svartelistede arter

Olden forteller at de har fått noen telefoner fra folk som lurer på hva de skal gjøre hvis de har svartelistede planter i hagen som de ønsker å bli kvitt.

- Har du svartelistede planter i hagen skal disse ikke kastes i hageavfallsaksjonen.

Hun forteller at små mengder kan kastes i restavfallet.

- Det beste er å kaste de svartelistede plantene i søppelsekker i restavfallet. Har du større mengder vil jeg anbefale å legge dette i søppelsekker og levere det som brennbart avfall på gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Avfallssekkene skal plasseres langs veien senest 8. mai. Foto: Trondheim renholdsverk