Statens pensjonskasse sier at de ikke kan kommentere enkeltsaker, og svarer i stedet med en mail fra seksjonssjef Hilde Wærness Jensen, via kommunikasjonsrådgiver Sol Daler Stafsnes, som redegjør for regelverket. «Ektefellepensjon er en månedlig ytelse til gjenlevende ektefelle/registrerte partner når den som er medlem hos oss dør. Samboere har ikke rett til ektefellepensjon.

Selv om man er gift har man ikke rett til pensjon dersom medlemmer dør innen ett år etter tilsetting i en stilling som ga rett til medlemskap i Statens pensjonskasse, eller innen ett år etter at ekteskapet ble inngått, hvis:

· Dødsfallet skyldes sykdom medlemmet led av ved tilsettingen eller ekteskapsinngåelsen og minst en av ektefellene kjente til sykdommen på det tidspunktet

Pensjon til barn under 20 år utbetales uavhengig av dette.

Noen ganger kan helt spesielle grunner likevel gi rett til ektefellepensjon. Det kreves i så fall et samspill av flere slike grunner, og det gjøres en totalvurdering i hvert enkelt tilfelle.

Blant det som vurderes er om etterlatte er i en vanskelig økonomisk situasjon og har liten mulighet til å bedre den, forsørger felles mindreårige barn, var i et langvarig samboerforhold med avdøde før ekteskapet eller over lang tid hadde omfattende pleie- og omsorgsoppgaver for avdøde»