Springsteen-billetter selges til blodpris på nett

Billetter for å se «The Boss» i Trondheim selges nå til over 7000 kroner på nettstedet Viagogo. – Styr unna, sier Forbrukerrådet.

26. juli står Bruce Springsteen på scenen i Trondheim. Fredag ble 35 000 billetter utsolgt på kort tid, men ikke lenge etter var det mulig å kjøpe billetter fra nettstedet Viagogo til over 7000 kroner. 

Saken oppdateres.

35 000 billetter til Bruce Springsteen-konserten i Granåsen ble utsolgt på 21 minutter fredag. De fleste billettene kostet 855 kroner pluss avgift, bortsett fra et svært begrenset antall billetter på tribunen som kostet 1245 kroner pluss avgift.

Fredag kveld hadde nettstedet Viagogo.no angivelig 81 Springsteen-billetter til salgs, den dyreste til nær nidobbel pris av det billettene kostet på Ticketmaster tidligere på dagen: 7375 kroner.

LES OGSÅ: Bruce Springsteen utsolgt

LES OGSÅ: Solgte for 30 millioner kroner på 21 minutter

- Ikke tøm lommebøkene

- Ingen må finne på å betale så mye. Vi oppfordrer ikke folk til å bruke pengene sine på en halvdodgy nettside. Da er det bedre å vente til Springsteen kommer tilbake – for det vil overraske meg veldig om han ikke kommer til Trondheim igjen, sier Stein Vanebo fra arrangøren Trondheim Concerts.

Han har hørt om nettstedet Viagogo tidligere og er ikke overrasket over at det nå er lagt ut rådyre billetter til salgs.

- Dette skjer hver gang når billetter blir utsolgt, det gjelder for både konserter og fotballkamper. Det er teit og dumt, men folk må ikke tømme lommebøkene sine på så dyre billetter, gjentar Vanebo.

LES OGSÅ: Disse låtene vil han spille

LES OGSÅ: Slik kommer du deg til og fra

- Billetter på svartebørs er et sjansespill

Søndag formiddag var det angivelig 77 billetter Springsteen-billetter igjen hos Viagogo. Den dyreste kostet da enda mer enn på fredag – 7402 kroner.

- Styr unna, er Forbrukerrådets råd til forbrukerne, skriver regiondirektør Roger Helde Forbrukerrådet i en sms til Adresseavisen.

Rådet mener at Viagogos praksis strider mot den såkalte svartebørsloven fra 2007, men at den er vanskelig å stoppe.

- Følger sveitsisk lov

Loven forbyr videresalg av billetter til en høyere pris enn den som er satt av arrangøren, eller det billetten første gang ble solgt for.

- Forbrukerombudet håndhever svartebørsloven, og kan gripe inn mot virksomheter som selger billetter til overpris. Forbrukerombudet har tatt kontakt med Viagogo, uten at selskapet endret praksis av den grunn. Viagogo hevder de følger lovgivningen i Sveits hvor de er etablert, opplyser Helde, og minner om at kjøp av billetter på svartebørs er et sjansespill.

- Du har ingen garanti for at billettene som selges er ekte eller vil bli levert. Forbrukere har tidligere år opplevd at billetten de kjøpte på svartebørs aldri dukket opp i posten, eller at den viste seg å være falsk, fortsetter han.

- Setter prisen selv

Talsperson Rebecca Davis i Viagogo har svart på spørsmål fra Adresseavisen på e-post.

«Selgerne setter prisen selv på Viagogo, og en selger kan sette hvilken pris han vil på billetten. Men det betyr ikke at den blir solgt til den prisen. Veldig dyre billetter selges nesten ikke på Viagogo fordi det er lett å sammenligne med andre som har lavere priser. Rundt halvparten av billettene som selges på Viagogo går for pålydende eller mindre», skriver Davis.

Alle kan selge billetter på Viagogo.

«Vi tillater alle å selge på vår markedsplass, inkludert enkeltpersoner, arrangører, artister, idrettslag og meglere, så lenge billettene er gyldige.»

På spørsmålet om Viagogo er enig i at virksomheten deres bryter den norske svartebørsloven, svarer Davis slik:

«Vi registrerer enhver lov som gjelder for oss i ethvert marked vi opererer i.»

Advarte

Adresseavisen har tidligere skrevet om Viagogo, i forbindelse med Åge Aleksandersens konsert i Royal Albert Hall. Billettene til denne konserten ble solgt ut på fem minutter. Også den gangen dukket billetter opp på Viagogo, og prisen var mer enn stiv: 13 ganger dyrere enn de offisielle.

- Det er helt vanvittig. Dette er ikke billetter distribuert gjennom oss. Vi har ikke engang trykket opp billettene ennå, sa Endre Storholt i Koment AS til Adresseavisen, og advarte potensielle kjøpere i januar i fjor.

Viagogo presenterer seg som verdens største billettmarked – «en online markedsplass som lar brukere kjøpe og selge billetter i et trygt og sikkert miljø».

Hør Adresseavisens kommentatorer diskuterer Springsteen på podkast:


Regiondirektør Roger Helde i Forbrukerrådet Midt-Norge minner om at kjøp av billetter på svartebørs er et sjansespill. - Styr unna, sier han om de ekstremt dyre Bruce Springsteen-billettene som selges på nettstedet viagogo. 

Regiondirektør Roger Helde i Forbrukerrådet Midt-Norge minner om at kjøp av billetter på svartebørs er et sjansespill. - Styr unna, sier han om de ekstremt dyre Bruce Springsteen-billettene som selges på nettstedet viagogo. 

Fredag kveld hadde nettstedet Viagogo angivelig 81 billetter til Bruce Springsteens konsert i Granåsen til salgs. Den dyreste til nidobbel pris av det billettene kostet på Ticketmaster tidligere på dagen: 7375 kroner. Søndag var prisen for dyreste billett enda stivere. 

Fredag kveld hadde nettstedet Viagogo angivelig 81 billetter til Bruce Springsteens konsert i Granåsen til salgs. Den dyreste til nidobbel pris av det billettene kostet på Ticketmaster tidligere på dagen: 7375 kroner. Søndag var prisen for dyreste billett enda stivere. 

Stein Vanebo i Trondheim Concerts slapp tidligere i uken nyheten om at Bruce Springsteen kommer til Trondheim. At billetter til konserten nå ligger ute til salgs på viagogo for over 7000 kroner, synes han er dumt. - Folk må ikke tømme lommebøkene sine på så dyre billetter, sier han. 

Stein Vanebo i Trondheim Concerts slapp tidligere i uken nyheten om at Bruce Springsteen kommer til Trondheim. At billetter til konserten nå ligger ute til salgs på viagogo for over 7000 kroner, synes han er dumt. - Folk må ikke tømme lommebøkene sine på så dyre billetter, sier han. 

På forsiden nå