Guttegjeng filmet da en elev ble banket til blods i garderoben

En guttegjeng la ut videoer på sosiale medier av en elev som blir banket til blods i en garderobe på en videregående skole i Trondheim.

Videoen er kuttet på grunn av sterkt innhold

Saken oppdateres.

En elev på en videregående skole i Trondheim ble banket opp i en garderobe forrige torsdag. Politiet ser svært alvorlig på saken.

- Det virker som det er en gjeng på fem til sju personer som begår dette sammen. Men det er en hovedgjerningsperson som utøver volden mens resten står rundt og filmer, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Rektor ved skolen forteller at de tok imot den skadde eleven og varslet politiet umiddelbart. De kom og tok med seg den 18 år gamle gutten som er mistenkt for volden.

- Brutal vold

Eleven som ble angrepet med slag og spark ble slått bevisstløs. Det har han forklart i et avhør som ble gjort dagen etter hendelsen.

Han fikk en lett hjernerystelse og ble også sjekket for nesebrudd på legevakten.

- Det virker som offeret er tilfeldig plukket ut. Fornærmede og de mistenkte kjenner ikke hverandre. Etter mitt skjønn er dette brutal vold. Fornærmede blir regelrett slått ned, sier Nilsen.

Blodsprut på gulvet

Adresseavisen har fått tilsendt en video som viser at eleven blir slått og sparket i en garderobe, og det er en del blodsprut på gulvet. Denne hendelsen skal skjedd torsdag i skoletid i forrige uke.

- I kjølvannet av denne saken fikk vi kjennskap til enda en voldsepisode hvor samme hovedgjerningsperson er involvert. Her er det også en gjeng som flokker seg rundt en fornærmet. Denne episoden er også filmet, sier Nilsen.

Politiet har ved hjelp av skolen fått informasjon om hvem som er fornærmet i denne saken.

- Ungdomsmiljøet er redd for represalier, og de tør ikke anmelde forholdet, tror Nilsen.

Har tilstått vold tidligere

Han forteller at hovedgjerningspersonen, en 18 år gammel mann, i begge de to voldsepisodene er en kjenning av politiet.

- Vi kjenner vedkommende fra fire tidligere voldshendelser fra i høst og vinter, og den siste var i januar. Dette er tilståtte forhold, sier han.

Ingen av disse sakene har blitt påtalemessig avgjort ennå.

- Men mistenkte erkjenner ikke straffskyld i forbindelse med den siste saken. Vi klarer ikke å se noe klart motiv, annet enn at det virker som filmingen som legges ut på nett er et slags trofé, sier Nilsen.

Seks fornærmede

Garderoben, hvor voldsepisoden skjedde, ligger vegg i vegg med kantina på skolen.

De fire tidligere voldssakene skal ikke være filmet, men skal ha foregått på samme måte. Det er snakk om en guttegjeng som går løs på et offer som ikke klarer å ta igjen ifølge Nilsen. Disse episodene har skjedd i nærområdet eller i Midtbyen.

- Det er snakk om seks forskjellige fornærmede i de sakene. Det virker ikke som det er noe foranledning til volden, sier han.

Siktet for grov kroppsskade

Nilsen forteller at de ønsker å ta ut en tiltale raskt i saken, men saken vil bli sendt til statsadvokaten. Hovedgjerningspersonen er foreløpig siktet for grov kroppsskade.

- Det gjenstår litt etterforskning. Det er grunn til å frykte at det blir flere forhold fremover, sier han.

Nilsen mener det er dypt krenkende å bli utsatt for vold i seg selv, men mener at filmingen og spredningen på nett gjør det hele enda mer alvorlig.

- Det er sterkt skjerpende, og et forhold vi må vurdere isolert. Dersom de andre mistenkte har bidratt til at dette kunne skje, og også vært med å spre videoene, så kan de bli straffeforfulgt, understreker Nilsen.

Spres raskt på nett

Voldsepisoden som sjokkerte Namsos i fjor sommer blir trukket frem som et lignende eksempel, men Nilsen mener episoden i Trondheim er enda grovere.

- Det virker som det er en slags trend som har pågått over en tid. Det er en skremmende sak i seg selv. Dette sprer seg som ild i tørt gress, sier han.

- Det virker som man ytterligere vil nedverdige offeret ved å legge det ut på sosiale medier, sier Nilsen.

Snakket  med elevene

Rektor ved den aktuelle skolen forteller at skolens ledelse i lengre tid har fulgt ekstra godt med en gruppe elever ved skolen etter råd fra politiet.

- Noen av disse er etter videoen å bedømme involvert i hendelsen, sier rektoren til Adresseavisen.

Rektoren sier videre at de tok imot en skadd elev forrige torsdag.

- Det var fælt å se en av våre elever i den tilstanden, og at noe slikt kunne skje i det som skal være en trygg tid for elevene, sier rektoren.

Her går den 18 år gamle eleven til angrep på en annen elev i en garderobe på en skole i Trondheim.  
    
      (Foto: skjermdump av video)

Her går den 18 år gamle eleven til angrep på en annen elev i en garderobe på en skole i Trondheim.   Foto: skjermdump av video

Politiinspektør Alf Rune Nilsen forteller at hovedgjerningspersonen er mistenkt for til sammen seks voldsepisoder.  
    
      (Foto: CHRISTINE SCHEFTE)

Politiinspektør Alf Rune Nilsen forteller at hovedgjerningspersonen er mistenkt for til sammen seks voldsepisoder.   Foto: CHRISTINE SCHEFTE

På forsiden nå