Nok søkere med firer i matematikk

Til høsten må lærerstudentene ha bedre mattekarakter. Lærerutdanningen i Trondheim regner med å ha nok kvalifiserte søkere til alle studieplassene.

Populært studiested: Lærerutdanningen i Trondheim får trolig fylt opp studieplassene med kvalifiserte søkere. 

Saken oppdateres.

Karakterkravet i matematikk stiger fra tre til fire fra og med årets opptak til lærerstudiene. Det fører til at lærerutdanningene er usikre på om de får nok kvalifiserte søkere til studieplassene.

- Lærerutdanningen i Trondheim bør ha gode forutsetninger for å fylle opp studieplassene med kvalifiserte søkere, sier Øystein Wormdal. Han er utreder ved NTNUs Fakultet for lærer- og tolkeutdanning.

På grunn av det nye karakterkravet i matte har kunnskapsministeren vært spent på hvor mange som søker lærerutdanning i år. Han krevde en ekstra innsats for å rekruttere studenter.

Mange søker i Trondheim

Først i juli etter at elevene fra videregående skole har fått karakterene sine, blir det klart hvor mange av søkerne som har gode nok karakterer til å komme inn på lærerstudiet.

Både i Trondheim og Levanger er det mange søkere både til grunnskolelærerutdanningen for 1. – 7. trinn og for 5.- 10. trinn. På landsbasis er det derimot en markant nedgang i lærerutdanningen for de yngste årsklassene. Det er 11 prosent færre søkere til barneskolelærere i år enn i fjor.

I motsetning til mange andre lærerstudier, får Trondheim søkere fra hele landet. Det gjør Trondheim til et populært studiested der søkerne har bedre karakterer enn landsgjennomsnittet.

I denne kronikken skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at læreryrket er verdens viktigste jobb.

Har firer i matte i dag

Den siste helt ferdige karakterstatistikken ved lærerutdanningen er fra 2014. Da hadde nesten 70 prosent av søkerne til 1. -7. trinn i Trondheim karakteren i fire eller bedre. For 5–10 hadde 77 prosent karakteren fire. Landastallene er lavere. Det gjør at utreder Øystein Wormdal ikke er spesielt bekymret for at søkerne har for dårlige karakterer i år.

- Jeg vil tro at søkerne er innstilt på det nye karakterkravet, og at de som ikke har gode nok karakterer tar privatisteksamen eller forkurs som alle lærerstudier skal arrangere i sommer.

LES OGSÅ: Lærestudenter med for dårlige mattekarakterer får forkurs i sommer

På forsiden nå