«Som tidligere år ønsker Rådmannen v/Even Ytterhus på vegne av Politirådet i Trondheim å gå ut med oppfordring om ikke å sende sine barn/ungdommer til byen natt til 1. mai og natt til 17. mai.»

Denne melding ble mandag sendt ut til alle foreldre med barn på barne- og ungdomsskoler i Trondheim kommune.

Også i fjor sendte kommunen ut samme oppfordring:

- I mine øyne har ikke 13-, 14- og 15-åringer noe å gjøre ute klokken 01.00 på natten. Jeg oppfordrer derfor foreldre til å holde de yngste ungdommene hjemme, eller å ta seg en tur ut selv, for å se hva de håpefulle bedriver natt til 1. mai, sa Even Ytterhus, SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune i fjor.

Fra natt til 1. mai 2015: Politiet etterforsker to russevoldtekter

Les også: - Det har vært mye beruset ungdom ute

- Større behov i år

Hvert år samles ungdom under og over 18 år på Kristiansten festning, på strender, ved vann og andre skjermede offentlige steder i og rundt byen natt til 1. mai og natt til 17. mai.

- Behovet for at vi også er tilstede er der hvert eneste år. I år kanskje i større grad enn tidligere, sier leder for uteseksjonen i Trondheim kommune, Camilla Wright. Hun viser til voldsepisodene på en videregående skole i Trondheim, og tendensen til i at flere ungdommer bruker sentrum som en oppholdsplass i større grad enn tidligere.

- Det er større sjanse for at ungdom samles og havner i trøbbel disse nettene. Da er det viktig at voksne, utover de frivillige, er ute og møter ungdommene, sier hun.

Fokus på Festningen

Ansatte fra uteseksjonen, ungdomstjenestene på bydel fra Barne- og familietjenesten, politi, militærpoliti, Securitas og Natteravner skal ute i gatene de to nettene.

- Vi drar innom ungdomsklubbene før de stenger, og andre steder der ungdom samles. Men hovedfokuset blir i år, som i alle år, på Festningen, sier Wright.

Uteseksjonen i Trondheim vil koordinere den kommunale innsatsen, noe de har gjort siden 2010.

LES OGSÅ - Mindreårige har ikke noe på Festningen å gjøre

- Følg med ungdommen

Uteseksjonens vakttelefon vil fungere som en operasjonssentral for de kommunalt ansatte disse nettene, slik at henvendelser til politi og informasjon om hvor det er store ansamlinger eller bråk går samlet fra et sted.

- Dette er ikke offentlige arrangement, så vi oppfordrer foreldre til å følge med på hvor ungene deres er, sier Wright.