Disney World kopierer bygg fra Sverresborg

- En kjempemulighet, sier Visit Trondheim. Og Sverresborg folkemuseum jubler over nyheten.

Blir kopiert av Disney: Bygget til venstre, Detlistua fra Oppdal. «Ole Halvor Søn Detlie fød i Aaret 1751 og fuldferdiged Denne Bygning i Aaret 1817,» står det over den ene døra inne i bygget. 

Saken oppdateres.

I juni åpner et Frost-landskap på Disney World i Florida – og der dukker det opp et bygg som er veldig kjent for mange i Trondheim og Trøndelag:

Detlistua fra Oppdal ble bygget i 1817 og gjenreist på Sverresborg i 1924. Nå bygges en kopi av bygget i Disney World i Florida, som en del av den norske paviljongen.

- Et utrolig univers

- Lite visste Ole Halvorsen fra Oppdal da han bygde kårstue til seg og kona om at en kopi av bygget to hundre år senere skulle finne sin plass i Disneyland, sier Torunn Herje, direktør ved Sverresborg folkemuseum.

Hun sier de er kjempestolte over nyheten:

- Frost-filmen betyr mye for mange barn i verden. Det er et utrolig univers som Trondheim nå blir en del av, sier direktøren.

Disney-teamet som valgte ut dette bygget, har vært på researchtur til Trondheim og andre deler av Norge:

- Når de i Disneyland arbeider med denne typen prosjekt, så jobber de svært mye med research. Når valget faller på Oppdalstunet, så sier det noe om kvaliteten på dette bygget. Vi får bekreftet det vi kjenner på: Vi har noen av Norges vakreste bygninger, sier Herje.

Les også: Færre besøkte sørtrønderske museer

Ved foten av ruinene

Huset som nå bygges opp i Disneyland, ligger ved foten av ruinene etter kong Sverres middelalderborg:

  • Oppdalstunet på Sverresborg består av ulike bygninger fra Oppdal satt sammen i et tun.
  • Inngangsportalen på Detlistua er typisk for Oppdal.
  • Byggeåret står på portalen over den ene døra inne: «Ole Halvor Søn Detlie fød i Aaret 1751 og fuldferdiged Denne Bygning i Aaret 1817»
  • Ole Halvorsen var 66 år gammel da huset sto ferdig, og han bygde det som kårbolig for seg og kona fordi sønnen skulle ta over gården.

- Beliggenheten ved foten av ruinene gjør dette bygget særlig spesielt, sier Herje.

I en uoffisiell video på You Tube - en fanside for Disney World - ser det ut som om Disney bygger opp selve borgen også.

Les også: Museene i Sør-Trøndelag får over en million ekstra

- En gladnyhet

Stig Hillestad i Visit Trondheim er også fra seg av begeistring:

- Nå får vi muligheten til virkelig å vise frem arkitektur og historie med bakgrunn i Trøndelag, sier Hillestad.

Han skal nå ta kontakt med Disney World for å se hvordan man skal få utnyttet dette så godt som mulig.

- Vi vil formidle så mye som mulig rundt byggets opprinnelse og historikken. Her er det tusenvis av mennesker innom, så dette blir et nytt utstillingsvindu for både Sverresborg, Trondheim og Oppdal, sier Hillestad.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Elsa og co:  - Frost-filmen betyr mye for mange barn i verden. Det er et utrolig univers som Trondheim nå blir en del av, sier direktøren for Sverresborg. 

Elsa og co: - Frost-filmen betyr mye for mange barn i verden. Det er et utrolig univers som Trondheim nå blir en del av, sier direktøren for Sverresborg. 

På forsiden nå