- Festningen er en risikosone når det gjelder alkohol, narkotika og vold

Politiet vil at ungdom holdes hjemme natt til 1. mai og natt til 17. mai. De stenger Marinen og omtaler Festningen som en risikosone.

Siden 2007 har politiet stengt Marinen i Trondheim natt til 1. mai og natt til 17. mai. De ser seg nødt til å gjøre det også i år.  Foto: Torsten Hanssen

Saken oppdateres.

- Ungdom har ikke noe på Festningen å gjøre. Det er en oppkonstruert festkveld, og en risikosone når det gjelder alkohol, narkotika og vold, sier fungerende leder Jan Erik Mihle i politiets forebyggendegruppe.

I år som i fjor sendte også Trondheim kommune ut en oppfordring til foreldre om å ikke sende ungdommen til byen natt de to nettene i mai.

Siden 2007 har politiet stengt Marinen i Trondheim natt til 1. mai og natt til 17. mai. De ser seg nødt til å gjøre det også i år.

- Det ble tatt opp i politiråd, og vedtaket er videreført fra i fjor, sier Mihle.

- Russen tillater seg mer

Siden Marinen stenges, samles ungdom under og over 18 år heller på Kristiansten festning i Trondheim, eller på strender, ved vann og andre skjermede offentlige steder i og rundt byen natt til 1. mai og natt til 17. mai.

Forebyggende-gruppa når ikke ut til alle, men er i tett dialog med russen om hvilke forventninger politiet har til russens oppførsel.

- Russen har vært veldig bra de siste årene. Men det er nå en gang slik at man tillater seg litt mer når man har på seg russeklær. Vi prøver å få de til å forstå at samme regler gjelder uansett klær, sier Mihle.

Fra natt til 1. mai 2015: Politiet etterforsker to russevoldtekter

Les også: - Det har vært mye beruset ungdom ute

Oppklarer myter

Når politiet besøker skolene må de ofte avlive myter om ting ungdommen tror er lov eller ikke.

- Noen tror det er lov å gå og drikke alkohol på gata siden de har sett andre gjøre det. Da er det greit for dem å vite at dette kan bli bøtelagt. Det er heller ikke alle som vet hvor viktig det er med et rent rulleblad. Skal man for eksempel studere i utlandet, kan fremtidsplanene gå i vasken på grunn av dum oppførsel i russetiden, sier Mihle.

LES OGSÅ: Ber foreldre holde ungene unna byen

LES OGSÅ:  Voldtektssak på Festningen henlagt

Han viser også til Kjernekar-kampanjen mot voldtekt. Kampanjen ble opprettet i 2012 og skulle bidra til bevisstgjøring blant unge mennesker og hindre at voldtekter skjer på fest.

- Vi nevner budskapet i kampanjen når vi prater med russen. Det er viktig at guttene vet å holde seg i skinnet overfor jentene. De må heller passe på hverandre, sier Mihle.

Kjernekar-kampanjen er et initiativ fra Kripos og et samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet.

På forsiden nå