Afghansk barnefamilie fra Trondheim vant mot staten

Familien fikk inndratt oppholdstillatelsen høsten 2014. Nå får de bli i Norge etter at retten ga familien medhold om at vedtaket er feil.

Afghansk alenemor: Da faren dukket opp fikk alenemoren Atefa Rezaie og de tre yngste barna inndratt oppholdstillatelsen. De gkk til sak mot staten, og vant slik at de kan bli.  Foto: Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Familien uttrykker stor lettelse. Retten har gitt familien medhold i at det vil være uforsvarlig å returnere til Afghanistan, sier advokat Erik Vatne.

Tre barn

Det var høsten 2012 Atefa Rezaie og hennes tre mindreårige barn, som bor på Møllenberg i Trondheim, fikk oppholdstillatelse i Norge. De fikk opphold hovedsakelig fordi Atefa var enslig forsørger og ikke visste hvor faren befant seg. Hennes eldste sønn hadde da allerede opphold i Norge.

Adresseavisen har tidligere omtalt saken. Da fortalte Rezaie at hun og mannen mistet kontakten under flukten i Iran, men at han etter hvert dukket opp i Norge.

Fikk avslag

Da faren kom til Norge i 2014 fikk han avslag på asylsøknaden. Samtidig fikk også Rezaie varsel om at oppholdstillatelsen ville bli trukket tilbake, fordi hun ikke lenger var å anse som enslig forsørger. Da det endelige vedtaket kom høsten 2014 ble faren ifølge familien sporløst borte.

I og med at faren ble borte gikk familien til rettsak mot staten på bakgrunn av at vilkårene for tilbakekall av oppholdstillatelse ikke er oppfylt.

LES OGSÅ: - Asylbarn satt på glattcelle i Trondheim

LES OGSÅ: Reagerer på behandling av asylgutt (12)

200 000 kroner

5. og 6.april var saken oppe i Oslo tingrett, og dommen er soleklar: Utlendingsnemndas beslutning er ugyldig. I tillegg må staten ved Utlendingsnemnda betale 198 834 kroner i sakskostnader til familien.

I dommen heter det blant annet at Utlendingsnemnda burde ha vurdert hvordan Atefas helsesituasjon vil kunne påvirke hennes omsorgsevne ved en retur til Afghanistan. Retten mener også at vurderingen av barnas beste er mangelfull. I tillegg mener retten at utlendingsnemnda ikke har vurdert konsekvensen av å sende familien tilbake til Taliban-kontrollerte Uruzgan.

- Hva skjer videre nå?

- Nå er det selvfølgelig et spørsmål om staten vil anke, men jeg forventer at det ikke skjer. Dette er en familie som har vært gjennom nok som det er. Jeg vurderer dommen som grundig og den er godt skrevet. Det er ingen grunnlag for anke slik jeg ser det, sier advokat Vatne.

Utlendingsnemndas advokat, Christian F. Galtung sier at det ikke er tatt stilling til om dommen blir anket.

Støttegruppe

Den vanskelige situasjonen familien har havnet i har opprørt mange. Støttespillere samlet inn penger for å dekke utgiftene til rettssaken mot staten.

- Vi har blitt kjent med familien gjennom barna. Vår datter ble venninne med jenta i familien gjennom skolen, saEinar Vegge i støttegruppa til Adresseavisen tidligere i vinter.

Andre i nettverket rundt familien har blitt kjent med barna gjennom fotballen. I tillegg har lærerne til de eldste barna engasjert seg i saken.

- Vi mener de samme forhold som gjorde at familien i utgangspunktet fikk opphold fortsatt gjelder. Moren er fortsatt enslig. I tillegg er barna godt integrerte, både gjennom skolen og aktiviteter på fritiden, sa Vegge.

På forsiden nå