- Kjære Siv og Erna, tror dere måten å bekjempe skatteparadis på er å bli et selv?

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor holdt 1. mai-talen i Trondheim, der de streikende i hotell- og servicebransjen gikk først i toget.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor holdt 1. mai-talen på Torvet i Trondheim.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Sundnes startet talen med å uttrykke solidaritet med streikende medlemmene i Fellesforbundet.

Streiken i hotell- og servicebransjen har pågått i en uke, og rundt 250 streikende i gule vester gikk først i toget gjennom Trondheim sentrum.

- Ei lønn å leve av er en forutsetning for frihet. Våre streikende fagforeningskamerater i Fellesforbundet har vår fulle støtte i deres kamp for ei lønn å leve av, sa Sundnes i talen til rundt 2900 personer på Torvet.

Adresseavisen snakket med Sundnes før talen, og spurte hva hun tenkte om å se så mange streikende i toget.

- Jeg tenker at dagen i dag er viktigere enn noensinne, og at presset fra arbeidsgiversiden er høyere enn noensinne. Både i Europa og i Norge, sa Sundes.

AUF-leder: -Kast kjerring ut av landet

Krevde handling

I sin tale i Trondheim sa Sundnes også at Norge nå har det høyeste antall arbeidsledige på 23 år, og hun mener at Ernas Solbergs regjering er for passiv.

- For regjeringen sitter stille i båten. Det skjer for lite for seint. Dette er en krise som krever politisk handling. Dette må møtes med konkrete tiltak, sa Sundnes foran rundt 2900 personer på Torvet.

- Skattelette til rike onkler

Hun mener at flere folk kan få arbeid gjennom å satse mer på vedlikehold av skoler, veier og jernbane. Sundnes etterlyste også ansatte innen skole, barnehager, helse og eldreomsorg.

Hun sa også at det må stimuleres til flere arbeidsplasser gjennom ulike aktivitetspakker, og omstilling til flere grønne jobber.

- For regjeringen derimot er jobb nummer en mer penger til de aller aller rikeste i landet. Nå har de gitt skattelette til rike onkler i over to år. De sier at dette er den aller aller beste medisin for å få ledigheten ned. Men vi vet jo hva resultatet er: skyhøy ledighet, sa Sundnes.

Sosial dumping

Hun sa også at vi opplever mer sosial dumping, at mer makt flyttes til arbeidsgiver på bekostning av arbeidstaker og et stadig større press på det organiserte arbeidslivet og tariffavtalene våre.

I tillegg avdekkes det at rikingene gjemmer bort pengene sine i skatteparadis. Kjære Siv og Erna – tror dere måten å bekjempe skatteparadis på  - er å bli et selv?, spurte hun.

Hun hadde også en hilsen til byens kolonialmajor, Odd Reitan:

- Vårt krav er fortsatt det samme! La søndag være søndag, og hverdag være hverdag.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


På forsiden nå