- Inntrykket vårt er at det er en økning av psykiske vansker, men mindre adferdsproblematikk enn tidligere, sier ungdomskontakt Gøril Sagen i Barne- og familietjenesten i Trondheim.

Sagen har jobbet med ungdom i over 10 år og er nå en del av Ungdomstjenesten, et kommunalt bydelstiltak bestående av ungdomskontakter med sosialfaglig og helsefaglig bakgrunn.

De tilbyr hjelp og støtte til ungdomsskoleelever som står i fare for å utvikle problemer eller trenger bistand til å mestre sin egen livssituasjon. Arbeidet består i hovedsak av råd og veiledning gjennom samtaler, tilrettelagte aktiviteter, samt oppsøkende innsats på ulike arenaer i bydelen hvor ungdom oppholder seg.

Stjørdal: En gruppe ungdommer skal ha gått løs på en enkelt ungdom, tatt halsgrep og slått og sparket ham. Begge gangene ble det hele filmet og lagt ut på sosiale medier.

- Hendelsene er unntakene

De siste ukene har media omtalt voldsvideoer filmet på videregående skoler og delt i sosiale medier på videregående skoler. Sagen avviser at dette er en generell trend i ungdomsmiljøene i Trondheim.

- Inntrykket vårt er at ungdom flest har sunne og gode holdninger, og er mot bruk av vold. De hendelsene som er omtalt er unntakene, og knyttet til enkelte miljø. Det er fare for at det kan oppfattes som et mer utbredt problem enn tidligere fordi hendelsene blir eksponert gjennom sosiale medier, sier Sagen.

Hun mener krenkelser knyttet til bruk av sosiale medier er et større problem i ungdomsmiljøet generelt enn krenkelser i form av fysisk vold.

Blant annet har hun vært i kontakt med flere unge som sier de har mottatt stygge meldinger via apper som sender ut anonyme meldinger.

- Det er veldig uheldig for dem, og det gjør dem triste og nedstemte. Derfor er det viktig å få inn gode holdninger knyttet til bruken av sosiale medier, både hjemme og på skolen. Her er det vi voksne som må ta ansvar, sier Sagen.

Les også: Person pågrepet etter at stygg voldsvideo ble spredd til media.

Forskere mener at filmer fra voldshendelser kan bli et slags trofé for voldsutøveren. (for abonnenter)

Triste og ensomme

Selv om ungdomskontaktene opplever at det er færre adferdsproblemer blant ungdom, møter de flere med psykiske vansker nå enn tidligere. Det er triste og ensomme ungdommer, de som strever i vennerelasjoner, har det vanskelig hjemme og har et dårlig selvbilde.

- Det presset ungdommen opplever om å lykkes på alle områder i livet er tøft. De skal være flinke, ha gode karakterer, se bra ut og ha en veltrent og fin kropp. De sammenligner seg med andre, og føler seg ofte mislykket og ikke bra nok. Vi jobber med å snu fokus bort fra det de føler de ikke er gode nok på, til det de lykkes med i hverdagen, sier Sagen, som legger til at det er en klar overvekt av jenter som kontakter skolehelsetjenesten.

18-åringen som banket en elev ved en videregående skole i Trondheim sier at det ikke er noe mønster i slåsskampene. (for abonnenter)

Eleven som ble angrepet i garderoben på den videregående skolen sier at han ikke lenger føler seg trygg på skolen (for abonnenter).

- Bedre enn sitt rykte

Ressursene i helsetjenesten på skolene i Trondheim er knappe, men Sagen opplever at skolene er opptatt av at elevene skal ha det bra. Og det har de aller fleste.

- Foreldre kan fort bli engstelige når de hører og leser om voldsepisoder og mobbing, men ungdom flest har det bra og er velfungerende. Det vil alltid være noen som strever og gjør uheldige ting. Slik vil det alltid være. Men ungdom i Trondheim er bedre enn sitt rykte, sier Sagen.

Ungdomstjenesten er et frivillig tilbud, noe som betyr at ungdommene selv må samtykke i å motta oppfølging. Man trenger ingen søknad eller henvisning for å komme i kontakt med ungdomstjenesten. Ungdommene kan selv komme innom eller kontakt kan formidles via foreldre, lærere, helsesøster eller andre.