Konflikter mellom måker - og spesielt fiskemåker - og mennesker oppstår hvert år. Miljøenheten i Trondheim kommune ber folk aksjonere nå, da det er for sent når eggene ligger i reiret.

- Det er nå måkene bygger reir. De trives på store flate tak i Trondheim, men kan bygge reir overalt. Dersom folk ikke vil at fuglene skal bosette seg på eiendommen er det om å gjøre å følge med, sier Morten Haugen i miljøenheten i Trondheim kommune.

For sent når egget er lagt

Når fuglene har etablert reiret og lagt egg, er det ikke lov å fjerne reir og eller egg. Fiskemåken, som er den vanligste måken i Trondheim, er en rødlistet art fordi det er så lite av den på verdensbasis.

Les også: Krise for norske sjøfugler

Hundrevis av henvendelser

Hvert år får kommunen et hundretalls henvendelser fra folk som er plaget av måker.

- I praksis er det det lov å fjerne reir før det er kommet egg i dem og det er grunneier som kan fjerne påbegynte reir. På tak, i blomsterpotter og lignende må man følge med hver dag og flere ganger om dagen nå i mai. Å sette opp ståltråd eller fiskesnøre der man ikke vil ha fuglene er også et mulig tiltak, sier Haugen.

Det samme gjelder for kråker og skjærer, selv om kommunen ikke opplever disse fuglene som et problem.

Les også: - Jeg vet da pokker hva vi skal gjøre med dette

- Ikke mat fuglene

Haugen oppfordrer folk til ikke å mate fuglene.

- Spesielt i bysentrum vil vi påpeke at det er viktig å ikke mate fuglene, sier Haugen.

- Hvorfor ikke?

- Da blir det flere enn nødvendig. Og når det blir mye måker og folk på samme sted, oppstår konflikter. Måkene forsvarer egg og unger med livet som innsats. Og så er det et sanitært problem - det blir mye skit. Mange synes det er heftig med nærgående måker som forsvarer ungene eller for eksempel vil forsyne seg av maten du går og spiser på, sier Haugen.

Kan fjernes i spesielle tilfeller

Bare i spesielle tilfeller kan kommunen gå inn og gjøre noe med konfliktene. Det kan for eksempel gjelde hvis måkene har etablert seg på områdene til barnehager og skoler.

- Det beste vi kan gjøre er å informere på forhånd. Konflikter rundt fiskemåken oppstår som regel fra nå av og til ut i juli. Da er måkeungene store nok til å klare seg selv.

Les også: - Skulle det dukke opp en måse eller to, så tåler vi da det. (PLUSS)

Fiskemåke i Trondheim

På kommunens nettside kan du lese følgende om fiskemåken i Trondheim:

«Trondheim med mye tilgjengelig mat, har en relativt stor bestand. Fiskemåke er den vanligste måkearten her. Du ser den hekkende spredt og i kolonier. På større bygninger med flate tak, bl.a. på Flatåsen, Saupstad, Tempe, Ila, Dora og Lade er det mange hekkende par.

Rundt 1990 var det ca. 400 hekkende par fiskemåke på Dora og Nyhavna. Dora var den gang Sør-Trøndelags største koloni av fiskemåke. Etter restaureringsarbeider på Dora spredte fuglene seg utover i mindre grupper. I dag hekker sannsynligvis fortsatt flere hundre par fiskemåke i byen hvert år.»

Bli med og tell måker

Hvor mange måker hekker egentlig i norske byer og tettsteder? Er det så mange av dem som vi vil ha det til? Eller gjør de bare mer vesen av seg enn kystmåkene?

– Dette har vi rett og slett ikke gode tall på, sier Svein-Håkon Lorentsen, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Lorentsen håper vårens store sjøfugldugnad, kalt «Bymåker» vil gi dem svar.

Se denne: Tell en måke du også

Disse to har etablert seg på Torvet i Trondheim og er forberedt på travle tider. Foto: Øyvind Lein
Nå kan du bli med og telle måker. Se mer om det i saken. Foto: Øyvind Lein