Godtar ikke forelegg etter dødsbrannen på Øysand

Trondheim Bil-demontering har ikke vedtatt forelegget på en million kroner etter brannen hvor en mann døde og to ble alvorlig brannskadd. Saken er nå sendt til beramming.

Har sendt sak til beramming: Politiadvokat Aage Sliper Midling opplyser at det ligger an til en tredagers straffesak etter dødsbrannen på Øysand. 

Saken oppdateres.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg (42) ved Trondheim Bil-demontering ble i april tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven samt arbeidsmiljøloven etter den fatale brannen i mai i fjor. I tillegg ble bedriften ilagt et forelegg på en million kroner for de samme lovbruddene.

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt opplyser at han onsdag sendte både tiltalen og forelegget til Sør-Trøndelag tingrett for beramming av hovedforhandling. Dette innebærer at forelegget ikke er vedtatt av bedriften, og betyr også at Skibnes Ramberg ikke ønsker at saken skal behandles som såkalt tilståelsessak. Dermed blir det full behandling av dødsbrannen i retten.

Når forelegget ikke vedtas forsvinner den såkalte strafferabatten. I forelegget har derfor politiadvokaten gjort det klart at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om at bedriften må betale en bot på 1,2 millioner kroner, hvis den ikke vedtas. Det vil også bli krevd saksomkostninger til det offentlige.

LES OGSÅ: Daglig leder tiltalt etter dødsbrannen på Øysand

Trolig behandles saken over tre dager

- Jeg har snakket med tingretten om beramming, sier Midling, og opplyser at det ligger an til en tredagerssak, trolig i høst.

Hvilken dato straffesaken skal opp, er imidlertid fortsatt uklart.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra Skibnes Rambergs forsvarer, Frode Wisth, men har ikke lykkes med dette.

- Sterkt preget

Det var 26. mai i fjor at den fatale brannen oppsto på bilopphuggeriet på Øysand. Tre ansatte ble kritisk skadd og fraktet til Haukeland sykehus. Livet til 30 år gamle Leif Inge Høvik sto ikke til å redde. Han døde på sykehuset dagen etter brannen, og etterlot seg samboer og et lite barn.

Politiet startet en omfattende etterforskning etter brannen. I tillegg ble bedriften anmeldt av både Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Advokat Wisth opplyste 1. april at Skibnes Ramberg var sterkt preget av tiltalen og forelegget.

- Hun beklager på det sterkeste det som har skjedd og kjenner daglig på kroppen konsekvensene av ulykken, sa Wisth.

På dette tidspunktet hadde ikke Ramberg tatt stilling til om bedriften kom til å vedta forelegget, eller om hun kom til å erkjenne straffskyld.

På forsiden nå