Slik blir togene i Trondheim 17. mai

I år er det Solbakken skole som får lede an i barnetoget i Trondheim, foran 50 andre skoler og mange tusen unger.

Klikk i grafikken over for å se hvor de ulike togene går.Kreditering: Marit Bardal og Ingrid Meisignset

Saken oppdateres.

Skolen fyller 150 år og feirer med ny fane og fest.

LES MER: ...om hvordan Solbakken tilslutt klarte å skaffe ny fane til skolen

Største skolekrets i byen

Skolen har 115 elever fra første til sjuende trinn, en stab på 16 inkludert en stolt rektor, Kari Wiksaas Busch. I elevtall er Solbakken skole blant Trondheims minste, men Solbakken skolekrets er byens største i areal. Elevene kommer fra rundt hele Jonsvatnet, fra Fortunalia til Øvre Gjervan og fra Dragsten i Selbu.

De synes det er ekstra stas at kommunen lar dem gå først i toget, og før det skal de dessuten legge ned krans og elevene skal holde appell på statuen til kong Olav i Stiftsgårdsparken. I år det 25 år siden kongen døde.

Solbakken og alle de andre skolene starter barnetoget klokken 9.45.

Pass på barna

17. mai-komiteen minner om at det er viktig at foreldre møter barna sine etter skoletoget.

Klikk på grafikken i toppen av denne saken for å finne ut hvor ditt barn avslutter, hvor og når barnetog, folketog og russetog skal gå.

Samlingssted for bortkomne barn (hele dagen) er ved Røde Kors Hjelpekorps sin hovedpost utenfor Trondheim Torg.

Scenevant hovedtaler

Årets hovedtaler på Torvet har ikke sceneskrekk, selv om tanken på å si noen velvalgte ord til byens befolkning på nasjonaldagen kan gi selv han et snev av prestasjonsangst. Skuespilleren fra Trøndelag Teater forteller at forespørselen fra kommunen om å stille som taler, gjorde stort inntrykk på ham.

- En ting er å tulle og tøyse, men å skulle stå og si noe vettugt til en feststemt og mangslungen gjeng er spesielt. Tanken på hvilken inngang talen skal ha har holdt meg våken om natta, sier Mads Bones.

Han sier at han har begynt å få en fornemmelse av hvordan 17. mai-talen skal bli.

LES MER: ...om 17. mai-talen her

- Vi står i en tid der tilhørighet står på prøve, på ett vis. Denne anledningen tvinger oss til å tenke på hvem vi er og hvorfor vi tar på oss det fineste vi har, strømmer ut i gatene og stapper i oss mang en is. Det er spennende å tenke på. Det kribler i magen, og jeg klør meg i hodet.

Han synes det er stor stas at kommunen peker ut han som en folk har lyst til å høre på.

Folkemøtet på Torvet starter klokken 14.45.

På forsiden nå