Russen: - Vi beklager rotet

Russen har nå ryddet opp på festområdet sitt på Ferstadhaugen på Byåsen.

Bildet til venstre viser området ved Slottet på formiddagen 18. mai. Bildet til høyre er av området etter at russen ryddet opp.   Foto: montasje: Privatr/tipsbilder

Saken oppdateres.

Flere russ har henvendt seg til Adresseavisen etter artikkelen om skolebarna som kom til et rasert friområde på Byåsen i Trondheim 18. mai.

2016-russ Henrik Haanæs forklarer at mellom 20 og 25 russ fra nærområdet samlet seg på Ferstadhaugen for å feste i russetida. Han sier at de først sjekket med naboene til plassen.

- Ryddet hver dag

- Vi ville ha et tilholdssted uten å forstyrre folk. Vi forhørte oss med naboer, og de var positive til det. Vi rigget opp teltet 4. mai, og var der hver dag. Vi ryddet også etter oss hver dag, sier Haanæs.

16. mai skulle russen på den tradisjonelle fotballkampen på Lerkendal, og da de kom tilbake, fant de området rasert, ifølge ungdommene. Teltet var rasert, møbler ødelagt og oppsamlet søppel var kastet utover.

LES OGSÅ: Her starter de ryddejobben etter årets varmeste døgn på Marinen

18. mai satte de i gang ryddejobben, og ifølge ungdommene var det ryddet ved 17.30-tiden.

- Men hvorfor tok det ett døgn før dere ryddet?

- Vi varslet også politiet om det, og de var enige i at vi ikke skulle bruke 17. mai på å rydde, sier Haanæs.

Han presiserer at området var ryddet før artikkelen om forsøplingen kom på trykk på adressa.no om kvelden 18. mai.

- Det er synd, for vi hadde klart å holde det fint til da, sier Haanæs.

LES OGSÅ: Møblene ble stablet utenfor containere

- Beklager

Mange foreldre har også tatt kontakt med Adresseavisen og sier at russen holdt det ryddig på stedet og at dette var i forståelse med naboene.

Ina Kristin Vonstad er en av russen som har festet på stedet, og sier på vegne av sine medruss at de beklager rotet.

-  Det er selvfølgelig synd at rotet ble møtt av barneskoleelever, og dette beklager vi. Det var heller ikke meningen at det skulle ende slik, da det ikke var noen av oss som raserte området. Russen var samlet på Lade på DDE-konsert, og da vi kom tilbake til området så det slik ut som på bildene, sier Vonstad.

Nå er imidlertid området ryddet, og hverdag og eksamen venter for russen på Byåsen.

- Ikke greit å sette opp møbler i marka

Å sette opp møbler på offentlig uteområde er likevel ikke greit eller noe man kan få tillatelse til, ifølge Trondheim kommune.

- Jeg forstår dette kan være fristende for russen, men vi gir ikke tillatelse til slike ting. Det går utover uteområdet til allmennheten. Bra at de spør naboer, men dette er ikke noe naboene egentlig kan svare på, sier Odd Arne Nilsen, leder for idrett, park og skog i Trondheim kommune.

Han har ikke opplevd mange slike tilfeller tidligere. I fjor fikk de tips om en russe-campingvogn på Tyholt, og da ryddet russen også opp.

- Vi er avhengige av tips i de områdene vi ikke besøker hver uke. Nå skal det sies at russen ble ansvarlige og fikk ryddet opp på Ferstadhaugen, og våre folk sier at det ser veldig bra ut der nå, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Fortviler over forsøpling på Lade

Friområdet «Slottet» på Byåsen ble ryddet av russen 18. mai.  
        
            (Foto: PRIVAT)

Friområdet «Slottet» på Byåsen ble ryddet av russen 18. mai.   Foto: PRIVAT

På forsiden nå