Nå kommer cruiseskipene

1400 turister er om bord når nederlandske «Rotterdam VI» torsdag legger til kai på Turistskipkaia.

Stor operasjon: Småbåter måtte i sving for å fortøye «Queen Mary 2» da den kom til Trondheim i 2012. 

Saken oppdateres.

Cruiseskipet er sammen med «Nordstjernen» sesongens første som ankommer Trondheim, og innleder en cruisebåtsesong som nå er i vekst.

Mens 50 cruiseskip med nærmere 65 000 passasjerer la til kai i Trondheim i fjor, er det i år 58 skip som har plottet inn byen på seilingsruten. Det betyr at rundt 99 500 turister vil ha en mulighet til å vandre rundt i Stiftsstaden i løpet av de nærmeste månedene.

- Vi gleder oss veldig til at cruisesesongen nå starter. Vi er klare til å ta imot skipene, og både bunadsjenter og korps vil være på plass for å ønske turistene velkommen, forteller Fabiola Torp Herfjord, cruisekoordinator ved Trondheim havn.

Hun forteller at Turistskipkaia i år er forlenget, for at cruiseturistene skal få en bedre opplevelse.

- Det fører til at vi får en bedre organisering av busstrafikken, og at turistene får et bedre inntrykk av byen, sier hun.

LES OGSÅ: Cruiseturistene roser Trondheim

«Queen Mary 2»

En av de staseligste cruiseskipene som i år kommer til Trondheim, er «Queen Mary 2». Dette er også det største cruiseskipet som ankommer Trondheim, og har en passasjerkapasitet på over 3000. 24. august klokken 8 ligger den ved Turistskipkaia.

- Dette er en av klassikerne. Det er mange som kommer for å se denne, sier Ingvar Lorentzen, vakthavende inspektør ved havnevakta på Trondheim havn.

«Queen Mary 2» er imidlertid ikke cruiseskipet som bringer flest passasjerer til Trondheim. «Costa Pacifica» er noe mindre i størrelse, men har likevel en kapasitet på 3700 passasjerer. Det italienskregistrerte skipet kommer til Trondheim fire ganger i sommer. Skipet kan dermed alene frakte nærmere 15 000 passasjerer til Trondheim.

LES OGSÅ: De vil ha cappucino-miljø om bord, det er tragisk

Snuhavn

Trondheim havn har de siste årene også fått prøvd seg som snuhavn ved at enkelte cruiseskip har skiftet passasjerer i byen. Det innebærer at passasjerer skal sjekkes ut og nye skal sjekkes inn, og betyr også stor reisetrafikk via Trondheim lufthavn Værnes. I år er det skipet «Monarch» som bruker Trondheim som snuhavn, og skipet som tar rundt 2700 passasjerer, ankommer hele tre ganger. Åtte-ti passasjerfly fra Madrid og Barcelona frakter turistene til og fra Trondheim

- Det er noe utenom det vanlige, og veldig artig for oss på Trondheim havn. Det skaper veldig mye liv og røre på havna. Det krever litt mer fasiliteter, og kan være en utfordring, sier Lorentzen.

LES OGSÅ: Over 8000 turister kommer til Trondheim med denne båten

Han vil også gjerne trekke frem «Serinissima» som ankommer 15. juli. Bak dette navnet skjuler det gamle hurtigruteskipet «Harald Jarl» seg. Skipet seilte som hurtigrute fra 1960 til 2001, og er senere blitt ombygd og oppgradert til et luksuriøst cruiseskip med plass til 110 passasjerer.

- Dette er en fantastisk båt, som er tatt veldig godt vare på. Det er stas at den kommer til Trondheim. De som har interesse for de gamle hurtigruteskipene til Nordenfjeldske, bør kjenne sin besøkelsestid, sier Lorentzen.

De største

Dette er de største cruiseskipene som ankommer Trondheim:

«Queen Mary 2» – 24. august

«Costa Pacifica» – 8. juni, 19. juni, 30. juni og 11. juli.

«Emerald Princess» – 23. juni og 11. august.

«Kongingsdam» – 3. juni og 22. juli.

«Norwegian Star» – 15. juni

«Arcadia» – 1. juni

«Mein Schiff 1» – 9. juni, 4. juli, 11. juli, 26. juli og 6. august.

«Monarch» – 25. juni, 23. juli og 20. august.

«Aidasol» – 8. juni, 18. juni, 28. juni, 8. juli, 18. juli, 28. juli, 7. august, 17. august, 27. august, 6. september, 20. september.

Her kan du se en liste over alle cruiseanløpene i Trondheim i sommer.

Tilbake: «Queen Mary 2» har besøkt Trondheim tidligere, og kommer i år tilbake. 

Tilbake: «Queen Mary 2» har besøkt Trondheim tidligere, og kommer i år tilbake. 

Flest. «Costa Pacifica» er cruiseskipet som bringer flest turister til Trondheim i sommer. Skipet har en kapasitet på 3700 passasjerer. 

Flest. «Costa Pacifica» er cruiseskipet som bringer flest turister til Trondheim i sommer. Skipet har en kapasitet på 3700 passasjerer. 

På forsiden nå