Fikk bot for å la hunden stå bundet utenfor barnehagen

- Bortkastet tid og skattepenger, mener hundeeieren, som er kalt inn til retten for å ikke ha vedtatt forelegget.

Å la hunden stå bundet uten tilsyn kan få konsekvenser for hundeeieren. Dette bildet er ikke tilknyttet denne saken, men er fra Oslo, der en hund venter utenfor et stemmelokale.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Høsten 2014 lot en hundeeier hunden sin stå bundet utenfor en barnehage i Trondheim mens hun var inne på barnehagen.

En person i nabolaget anmeldte at hunden sto bundet. Selv om hunden ikke har bitt noen, har kvinnen fått en bot på 1000 kroner. Hundeeieren nektet å vedta forelegget, og dermed vil saken havne i Sør-Trøndelag tingrett.

- Hunden har ikke gjort noe

Hundeeieren ønsker ikke å stå fram med navn i Adresseavisen, men uttaler seg likevel om saken.

- Dette er bortkastet tid og skattepenger. Hadde det vært en aggressiv og farlig hund, hadde jeg skjønt det, sier kvinnen.

Hun legger til at hun daglig ser hunder stå bundet fast ved butikken og barnehagene i nabolaget.

- Hvorfor vedtok du ikke forelegget?

- Hunden har jo ikke gjort noe. Jeg hadde oversikt over hunden hele tiden. Men det var ikke godt nok at den sto bundet mens jeg befant meg på den andre siden av gjerdet, sier hun.

Vil likevel vedta forelegget

Anmelderen har tatt kontakt med Adresseavisen og forteller at de anmeldte saken fordi kvinnens hund skal ha slitt seg og angivelig angrepet deres egen hund. Anmelderen skal ha blitt bitt i forsøke på å skille hundene. Kvinnen som er anmeldt, bekrefter at hunden hennes ved en anledning slet seg, men benekter at hunden angrep.

Saken var først henlagt, men ble gjenopptatt etter at den ble påklaget.

Rettssaken er berammet til 21. juni. Hundeeieren sier til Adresseavisen at hun nå har bestemt seg for å vedta forelegget likevel, ettersom hun ikke ønsker å bruke mer tid på saken.

LES OGSÅ: Hund vekket par da huset i Meråker begynte å brenne

- Eiers ansvar

Politiadvokat Eli-Christine Paulsen ved Trøndelag politidistrikt sier at saken kommer for retten på bakgrunn av at hundeeieren ikke har vedtatt forelegget på 1000 kroner.

Det er hundeloven som er grunnlaget for forelegget. I paragraf 5 står det: «Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.»

- Om hunden har gjort noe eller ikke, er ikke et tema i denne saken. Saken handler om eiers ansvar, og har ikke noe med hundens atferd å gjøre, sier Paulsen.

LES OGSÅ: Hunden Bowie har vært savnet siden desember - ble sett i Bymarka i mai

- Kjenner ikke til lignende saker

- Enkelte vil kanskje tenke at det å binde en hund utenfor en butikk eller lignende, er en uskyldig ting. Men det stemmer at dette ikke er tillatt, og vi mener også at det er riktig. Hunder skal ikke forlates uten tilsyn, både av hensyn til omgivelsene og hunden, sier medieansvarlig Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennelklubb.

Hun har ikke hørt om lignende saker tidligere.

- Vi kjenner ikke til at slike saker har fått juridiske konsekvenser på denne måten. Det er nok mer vanlig at vedkommende som observerer en forlatt hund ved inngangen til butikker eller lignende, vil vente på eieren og henvende seg direkte til denne, sier Bjølgerud, og legger til:

- Det er viktig å understreke at norske hundeeiere i all hovedsak er gode og ansvarlige, og at vi har godt hundehold og hundevelferd i Norge. Når det er sagt kan det være at enkelte hundeeiere ikke er like bevisste når det gjelder det å gå fra hunden bundet som de burde være.

LES OGSÅ: Elghund får leve, men eieren bøtelegges etter angrep på sau

Lekeplasser er også nevnt spesielt i lovteksten, og det er grunn til å være ekstra på vakt når barn er i nærheten av en hund.

- Barn er ikke alltid like flinke til å tolke hundens kroppsspråk. Noen hunder kan også oppleve lekende og ropende barn som stressende, sier hun.

LES OGSÅ: Naboen skjøt schæferen «Fredde»

På forsiden nå