- Vi samler krefter og løfter arktisk, skriver NTNU-rektor Gunnar Bovim på Twitter. De to universitetene skal samarbeide om arktisk teknologi og mener samarbeidet vil styrke Norge som polarnasjon.

- De prosjektene samarbeidsavtalen kommer til å resultere i, er et løft for arktisk forskning i en periode hvor klimautfordringene står i kø. Samtidig er energi og miljø, teknologi og ikke minst havet satsingsområder som den norske regjeringen er opptatt av, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim i en pressemelding.

Overlapper hverandre

Rektoren ved Universitetet i Tromsø (UiT), Anne Husebekk slår fast at de har overlappende satsingsområder innen forskning på teknologi, energi og klima, bærekraft, helse og velferd.

- Faglig sett utfyller vi hverandre, og det gjør det naturlig å samarbeide, sier UiT-rektor Anne Husebekk.

I en pressemelding fra NTNU heter det at UiT har for eksempel fartøysressurser for arktiske farvann som NTNU har nytte av. Motsatt har NTNU tunge forskningslaboratorier som UiT kan få tilgang til gjennom denne avtalen.

Biologisk liv på Svalbard

Fagmiljøer og -personer ved de to institusjonene samarbeider allerede i flere sammenhenger. De samarbeider innen marinbiologi og undervannsteknologi, sensorsystemer og fjernmåling. Et godt eksempel er samarbeidet på Svalbard om utforskning av biologisk liv i havet i mørketiden, som blant annet har resultert i utstillingen «Polarnatt».

Onsdag og torsdag besøker Bovim sammen med en delegasjon fra NTNU Tromsø og Sommarøy for å signere avtalen og diskutere innhold og videre samarbeid med ledelsen ved UiT. I tillegg deler de erfaringer med fusjonene begge har vært gjennom.

- Tromsø er et knutepunkt for arktisk forskning, og det er viktig for oss å ha et samarbeid med andre institusjoner med et arktisk forskningsfokus. Vi har felles prosjekter knyttet til Polhavet og Barentshavet, sier Husebekk.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Klimaendringene er den største trusselen for livet i Arktis. Vi ser konsekvensene allerede nå.

NTNU-rektor Gunnar Bovim Foto: jens petter søraa