Her sto boreriggen som førte til mørklagte husstander i Trondheim onsdag kveld. Foto: TRØNDERENERGI

Onsdag kveld mistet 22 500 kunder i Trondheim strømmen fra klokken 20.11 til 20.50. Kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi kunne fortelle dagen etterpå at de vanligvis tilbyr at en ansatt viser hvor det ligger kabler når det skal bores i nærheten av høyspentkabler.

- Var klar over at det lå høyspentkabel der

Avdelingsleder Tone Furuberg ved geoteknikk i Trondheim kommune opplyser til Adresseavisen at de gjennomførte grunnundersøkelser for et fortausprosjekt i Høyskoleringen på Gløshaugen da hendelsen inntraff.

- Vi hadde fulgt vanlige prosedyrer som innebærer at vi kontrollerer alle kabler- og ledningskart, også de som vi får av Trønderenergi. Disse kartene viste tydelig at det ligger en høyspentledning og en god del andre kabler i dette området. Så det var vi klar over, sier hun.

- Livsfarlig

Det skal være et møte mellom Kommunalteknikk, Trondheim kommune, og Trønderenergi Nett. På møtet skal man forsøke å komme til bunns i hva som var årsaken til den alvorlige hendelsen.

- Vi vil ikke kommentere noe angående årsaken før vi har diskutert hendelsen med Trønderenergi og konkludert. Men når vi borer i en høyspentkabel så har noe gått galt et sted, sier hun.

- Å bore i høyspentkabel er en farlig og potensielt livstruende hendelse, legger hun til.

Da ulykken inntraff var det en ansatt som opererte boreriggen og en assistent som var til stede i Høyskoleringen. Ingen av de ble skadd eller fikk støt.

- Flammer fra hullet

- Det sto flammer opp av hullet. Det var en høyspentledning med 66 kilovolt som ble truffet av boreriggen, forklarer Furuberg.

Ifølge Furuberg er det første gangen på minst 28 år at man har boret i høyspent.

- Det er ingen på geoteknikk som har vært her lenger enn det, og ingen av oss kan huske en slik nestenulykke, sier hun.

Hun vil understreke at kartene til Trønderenergi generelt er gode. Grunnundersøkelsene ble midlertidig stanset. Boreriggen trenger en sjekk etter hendelsen.

- Vi har prosedyrer som skal hindre at slikt skjer. Nå er det viktig å komme til bunns i hvordan dette kunne skje likevel og eventuelt forbedre våre interne kvalitetssikringsrutiner, mener hun.

- Viktig med dialog

Teknisk sjef Anne-Kristine Misund ved kommunalteknikk i Trondheim kommune er også opptatt av at man skal lære av hendelsen.

- Vi må finne ut hvor det har sviktet og derfor er det viktig at vi har en dialog med Trønderenergi, sier hun.

Det er foreløpig uklart om høyspentkabelen lå et annet sted enn der den var tegnet inn på kartet.

Påvisning fra en ansatt i Trønderenergi er avhengig av hvor langt unna høyspentkabelen man skal bore.

- Heldigvis ble det ingen personskade. Hvis noen får en strøm fra en høyspentkabel gjennom seg, så kan det føre til alvorlig skade og i verste fall dødsfall, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.