De iranske studentene får fortsette ved NTNU likevel

I 2014 nektet PST iranerne å studere ved NTNU. Nå har PST snudd.

Hamideh Kaffash tapte saken i tingretten, men anket vedtaket. Ankesaken skulle etter planen opp i Borgarting Lagmannsrett 21-24 juni i år.  Foto: Kristin Svorte

Saken oppdateres.

De to iranske studentene, Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad, var i gang med sine doktorgradsprosjekter innen metallurgi ved NTNU i Trondheim i 2014 da PST grep inn.

Politiets sikkerhetstjeneste mente forskningen var sensitiv i forbindelse med masseødeleggelsesvåpen, og søknad om midlertidig oppholdstillatelse ble avslått.

LES OGSÅ: - Jeg er optimist

Tapte i tingretten

De iranske studentene ble dermed sendt ut av landet, men bestemte seg for å gå til rettssak. De tapte saken i tingretten, men anket vedtaket.

Ankesaken skulle etter planen opp i Borgarting Lagmannsrett 21-24 juni i år.

- Men så langt kom man altså ikke. I dag tikket den glade beskjeden inn til de to: PST har ikke lenger innvendinger mot deres prosjekter og de kan derfor fortsette de påbegynte doktorgradene, skriver Kaffashs advokat Brynjulf Risnes i en pressemelding.

LES OGSÅ: NTNU-stipendiaten Hamideh fikk nytt avslag.

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST sier til Adresseavisen at det ved forrige avslag gjaldt et annet regelverk knyttet til sanksjoner mot Iran. Det var før avtalen mellom den såkalte 5+1 gruppen og Iran i juli i fjor, som begrenset landets atomvåpenprogram.

- Det er gjort endringer i sanksjonene mot landet etter 5+1-avtalen. Dermed har det vært mulig for PST å gjøre en ny vurdering av søknaden, der vi har kommet til en ny konklusjon, sier hun.

Ingen tilknytning til atomvåpen

Studentene er ifølge Risnes glade for at tillatelsene endelig er i boks.

- Både de selv og NTNU har hele tiden ment at avslagene i disse sakene bygget på en misforståelse og at det ikke finnes noen forbindelse mellom disse programmene og Irans atomvåpenprogram. Dette er prosjekter som tar sikte på en mer miljøvennlig produksjon av metaller generelt, skriver advokaten videre.

Dette betyr at de to iranske studentene er tilbake i Trondheim og Gløshaugen til høsten.

LES OGSÅ: -Norge diskriminerer

På forsiden nå