Prøvde verdens lengste utendørs rutsjebane

Seks trønderdamer testet verdens største cruiseskip «Harmony of the seas».

«Harmony of the seas» er 362 meter langt, 66 meter bredt, 70 meter høyt og har plass til nærmere 6 000 passasjerer og et mannskap på 2 000 personer. 

Saken oppdateres.

- Det er slutt på den tiden cruise var forbeholdt damer med lilla hår. En typisk cruisepassasjer i dag er i snitt 40-45 år og andelen barnefamilier øker, sier Lisbet Vikan, markeds- og salgssjef ved Travelnet Reisevarehuset i Trondheim.

Hun og fem kolleger var med på jomfruturen til verdens største cruiseskip, «Harmony of the seas», sist helg. Sammen med bransje- og mediefolk fra hele verden.

Her står alle reiselivsdamene foran cruiseskipet, unntatt fotografen. 

 

LES OGSÅ: Nytt cruisetilbud i Nordsjøen: plattformspotting

Nå kommer cruiseskipene: 58 skip med rundt 99 500 turister kommer til Trondheim i år

Plass til 6000

- Båten har det siste av alt, og flotte områder fordelt på 18 dekk for enhver smak. Det er soldekk og rolige avdelinger med 18-årsgrense, barneområder med aktiviteter for alle aldersgrupper, og egne luksuriøse suiteområder, sier Vikan.

Skipet er 362 meter langt, 66 meter bredt, 70 meter høyt og har plass til nærmere 6 000 passasjerer og et mannskap på 2 000 personer.

LES OGSÅ: Cruiseturistene roser Trondheim

Selv om skipet rommer en hel kommune er det ifølge Vikan lite kø og kaos.

- Gjestene blir fordelt på bordsettinger, og de mange butikkene og restaurantene er spredt rundt på båten, sier hun.

Det er forestillinger hver kveld på cruiseskipet. Det er tatt i bruk mange digitale effekter og alt er topp moderne. 

 

Sklie på 76 meter

Cruiseskipet tilhører Royal Carribean Cruises og denne uka startet de ordinære turistturene. Skipet både starter og avslutter sine 7-dagers cruisereiser i Middelhavet i Barcelona.

Skipet har kostet 10 milliarder kroner å bygge. Om bord kan man velge mellom 20 restauranter. En bar verdt å besøke er «bionic bar».

- Man setter seg i baren, bestiller drinker på Ipaden, så er det to roboter som fikser drinkene. De henter flasker, rister, fyller på is og serverer.

LES OGSÅ: De vil ha cappucino-miljø om bord, det er tragisk

Det er til sammen 23 bassenger på skipet, en park med 13 000 planter, treningssenter, klatrevegg, minigolf og surfesimulator. Gjestene kan se en stor skøyteforestilling og oppleve musikalen Grease i full Broadway-versjon.

I tillegg kan man slenge seg i en zipline eller prøve det som skal være verdens lengste utendørs rutsjebane. Sklia går over ti dekk, den er 76 meter lang, og turen varer ifølge Vikan i omtrent 15 sekunder.

Denne sklia prøvde Lisbet Vikan. - Jeg kjente det i magen, kan du si, forteller hun. 

 

- Man setter utfor på ei sklimatte gjennom et stort, lilla rør, og man kan ikke se ut. Det er ikke fritt fall, men ganske bratt. Jeg kjente det i magen, kan du si. Det var herlig, sier hun.

LES OGSÅ: Over 8000 turister kommer til Trondheim med denne båten

Lavere priser

Å dra på cruise har blitt mer og mer populært de siste årene.

- Man kan pakke ut for hele uka i lugaren, men likevel oppleve storbyer og strandliv når skipet legger til land, sier Vikan, og legger til at mens populariteten øker, blir prisene lavere.

- Det er flere skip å velge mellom og flere turer. Prisene variere fra rundt 5000 kroner til 20 000 kroner for normale lugarer og selvfølgelig mye dyrere for suitelugarer hvis man ønsker det. Pris er avhengig av tidspunkt, kapasitet og når en bestiller. Cruise legges ofte ut for salg to år i forveien, sier hun.

Det var kjendiser om bord i skipet også. Her fikk en av damene tatt et bilde sammen med Shrek. 

Det var kjendiser om bord i skipet også. Her fikk en av damene tatt et bilde sammen med Shrek. 

På forsiden nå