Han er leder i Syklistenes Landsforening i Trondheim. Nå har han sett seg lei på Adresseavisens serie om sykkelulykker, som han oppfatter som altfor negativt vinklet.

Adresseavisen har i det siste rettet søkelyset mot sykkelulykker og i den forbindelse intervjuet skadde syklister, leger og trafikkforskere.

Trondheim får stadig flere syklister. Fra 2010 til 2014 har tallet på sykkelturer i Trondheim økt med 33 prosent, viser tall fra Miljøpakken. En vanlig hverdag er ni prosent av alle reiser med sykkel. Det tilsvarer rundt 45 000 daglige sykkelturer.

I bedre form

- Man kan få inntrykk av at sykling er farlig. Selvfølgelig kan det skje ulykker med syklister. Men de fleste ulykkene skjer som kjent i hjemmet. Sannheten er at den som sykler daglig, føler velvære og holder seg i form, fremholder Sanders.

Og for samfunnet gir både sykling og gåing enorme besparelser. God helse fører til mindre sykefravær. Sanders viser til at mange av oss er inaktive. Vi sitter i for mye ro, både på arbeidsplassen og hjemme. Vi bruker ikke kroppen, og det gir helseskader.

- Når du går eller sykler, oppnår du en stor helsegevinst. Sykling fører ikke til belastningsskader på kroppen, heller ikke på skjelettet. Tvert om er det en sunn og fin måte å forflytte seg på.

Sunne danske syklister

Sanders viser til en dansk helseundersøkelse fra 1990-tallet, publisert i 2000, som viser at aktivitetsnivået er den største faktoren for god helse. En halv times bedagelig dansk sykling hver dag gjør at man i gjennomsnitt lever sju år lengre enn de som ikke sykler.

Lignende undersøkelser i Norge viser at en halv times aktivitet daglig kan gi åtte flere år med bedre livskvalitet, og opp mot seksten år dersom man er man er ytterligere aktiv.

At det blir stadig flere syklister ser Sanders på som positivt med hensyn til ulykkesutviklingen. Transportøkonomisk Institutt (TØI) har funnet ut at dess flere som sykler, jo tryggere er det. Det er altså ikke slik at en økning i tallet på syklister, gir en tilsvarende økning i tallet på ulykker.

- Mange kjøper elsykkel. Er det et lurt valg?

- Så absolutt. Elsykkel er fantastisk, og gjør at dørstokkmila ikke lenger er noen hindring for å komme seg ut. Elsykkel er et godt alternativ til bil. Særlig for dem som ikke er i toppform, vil elsykkel kunne fungere godt. Sykkel, uansett hvilke fremdrift, kan brukes til jobb, til butikken, til vennebesøk og turer i nabolaget eller til lengre turer. Du kommer i bedre form, også med elsykkel.

Kristiansand er best

- Er Trondheim sykkelbyen i Norge?

- Midler fra Miljøpakken har gjort at flere sykler i Trondheim. Men Kristiansand har lyktes best. I forhold til folketallet sykler flere i sørlandsbyen enn i trønderhovedstaden. Men Trondheim vil snart gå forbi.

- Du slår et slag for helårssykling?

- Jeg har vært helårssyklist siden jeg gikk ut fra videregående for 35 år siden. Etter at piggdekkene kom er det fantastisk å kunne sykle året rundt. Det burde flere prøve.

- Men elsykkel har du ikke?

- Nei, jeg bor 3,5 km unna jobben og sykler stort sett i flatt terreng. Da får man liten gevinst av å bruke elsykkel. På jobben kjøpte vi elsykkel for seks år siden til bruk i arbeidstiden, det har ført til at flere har kjøpt egen elsykkel.

Mangler øst-vestforbindelse

- Er det fortsatt mangler ved sykkelbyen Trondheim?

- Forholdene er blitt bedre, med egne sykkeltraseer. Men veldig mye gjenstår før vi kan slå oss på brystet og si oss fornøyd. Midtbyen mangler for eksempel fortsatt en øst-vestforbindelse for syklister. Olav Tryggvasons gate skulle bli en buss- og sykkelgate, men der dundrer biltrafikken fortsatt.

- Bør det innføres hjelmpåbud for syklister?

- Nei, da vil enda færre sykle. Første gang jeg så noen med sykkelhjelm var i USA i 1980. Jøss, tenkte jeg. Hva er dette? I Danmark bruker få syklister hjelm, i Nederland så godt som ingen. Selv sykler jeg av og til uten hjelm. Ingen brukte hjelm før. Risikoen ved sykling er overdrevet. Det er ikke farlig å sykle. Derimot er risikoen for å bli i bedre form langt større, sier Richard Liodden Sanders.

Helsegevinst: Leder av Syklistenes Landsforening i Trondheim, Richard Liodden Sanders, er opptatt av å få frem at daglig sykling gir god helse. Han mener det er synd at det det i stedet vinkles på hvor farlig det kan være å sykle. Foto: THERESE ALICE SANNE
Blir glad: Ifølge Richard Liodden Sanders føler man velvære ved å sykle. Foto: THERESE ALICE SANNE