Hvem tyvlåner katten til Mona Grudt?

For om lag seks måneder siden begynte Sot å forsvinne. Gjentatte ganger har han kommet hjem mett, stelt og uten halsbånd.

Mona Grudt er glad Sot endelig er hjemme. Hun oppfordrer andre til å la være å mate katter som har et hjem.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Det siste halve året har katten Sot (2) forsvunnet i lange perioder fra hjemmet sitt på Munkvoll i Trondheim. Eier Mona Grudt ble først veldig bekymret da familiens kjæledyr ikke kom hjem.

- Jeg hengte opp lapp på nærbutikken for å se om noen kanskje hadde sett den. Den kunne jo ha blitt påkjørt, man tenker fort sånn, sier Grudt.

Etter en stund kom katten plutselig hjem igjen.

- Det så ut som han hadde det veldig bra, og jeg ble lettet, sier Grudt.

LES OGSÅ: Sunniva ble reservemamma for måren Måns

Halsbånd forsvant

Men gleden ble kortvarig. Sot hadde nemlig ingen planer om å bli hjemme. Etter en kjapp matbit forsvant han igjen. Denne gangen i 14 dager.

- Og slik har det holdt på frem til nå nylig. Tidlig i prosessen skjønte jeg at noen ga ham mat, så jeg kjøpte et halsbånd med telefonnummer og teksten «ikke mat meg», forteller Grudt.

Halsbåndet ble fjernet, og nytt ble innkjøpt. To ganger har Sot kommet hjem med to halsbånd på seg.

- Det var tydelig at noen tok det av og satte det på. Til slutt fikk vi aldri halsbåndene tilbake, forteller Grudt.

Hun forteller at det har luktet våtfôr av Sot, og at noen har fjernet klumper i pelsen. Derfor er ikke familien i tvil om at noen har tatt seg av katten.

LES OGSÅ: Katteeiere må ta seg sammen

LES OGSÅ: Borettslag i Trondheim vil fjerne umerkede katter

- Ubetenksomt og frekt

Nå er Sot hjemme igjen, og familien serverer godsaker i håp om at han blir værende.

- Det var sorg i familien da han ikke var her. Vi så at han hadde det bra, men han var tross alt vår. Det er ubetenksomt og frekt. Det var ikke tvil om at noen eier ham, sier Grudt om katten, som også er merket med ID-chip.

Grudt har en klar oppfordring:

- Hvis det er tydelig at katter har et hjem, ikke begynn å gi dem mat og ikke ta dem inn.

LES OGSÅ: - Luksus er viktigere for katteeierne enn for katta

- Undersøk grundig

Dyrebeskyttelsen sier det kan skape en fortvilt situasjon hvis noen begynner å mate en katt som er velstelt, ser fin ut og som har et hjem.

- Da gjør man dyret en bjørnetjeneste. Man bidrar til at dyret blir rotløst og ikke vet hvor det hører hjemme. Katten kan synes det er en grei løsning å ha to hjem, men den blir mer utsatt for fare hvis den vandrer mye. Dessuten er det lite trivelig for kattens eier, sier leder Hege Wensell ved Dyrebeskyttelsen Norge i Trondheim og omegn.

LES OGSÅ: Dette er Norges mest populære hund

Hun oppfordrer publikum til å gjøre grundige undersøkelser før de slipper inn eller mater et dyr.

- Man bør strekke seg langt for å sjekke om dyret har et hjem. Heng opp funnet-plakater og hør rundt om i nabolaget. Kjæledyret kan i tillegg annonseres gratis som funnet på dyrebar.no. Det går også an å lese av om dyret har ID-chip. Dette gjøres gratis hos veterinær, eller så kan vi bistå med å sjekke om dyret er ID-merket, forteller Wensell.

Hun understreker at man likevel må bruke skjønn, og viser til paragraf 4 om hjelpeplikt i dyrevelferdsloven.

- Hvis et dyr er synlig skadd eller sykt, er man pliktig til å hjelpe. Da må dyret bringes til nærmeste veterinær, sier Wensell.

Sot har tilsynelatende fått mat og stell de periodene har har vært savnet. 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Sot har tilsynelatende fått mat og stell de periodene har har vært savnet.  Foto: Vegard Eggen

På forsiden nå