Fra klokken 13.00 til klokken 20.00 mandag ettermiddag og kveld gjennomførte Statens vegvesen to såkalte ANPR-kontroller. Én på Tiller og én på Granåsen. Det opplyser fagleder for utekontroll, Jan Ivar Moen, til Adresseavisen.

Ved en ANPR-kontroll bruker veivesenet kamera som automatisk gjenkjenner bilenes kjennemerker. Disse blir så sammenlignet med en database, og kontrollørene får umiddelbart svar på om det er begjæringer på kjøretøyene.

Under én prosent

Totalt ble 5800 kjøretøy kontrollert. 44 av disse var det begjæringer på.

- Det vil si at i underkant av én prosent av de kontrollerte hadde begjæringer. Dette er ikke overraskende tall for oss, og vi har sett verre før, sier Moen.

Han understreker at de selvfølgelig skulle ønsket at tallet var null, og at det slik sett er et nedslående resultat.

Begjæringene handler blant annet om manglene periodisk kontroll (EU-kontroll) og manglende årsavgift.

Effektivt

- I en kontroll som dette der vi går målrettet etter kjøretøy med begjæringer så er en slik kontroll veldig effektiv. Vi får kontrollert mange kjøretøy, og de som har alt i orden får kjøre uhindret forbi, sier Moen.

Kontrollene var i hovedsak rettet mot begjæringer, men noen andre saker fikk også kontrollørene med på kjøpet. Blant annet fem dokumentgebyrer, fem tilhengere med for dårlig sikret last, én moped med to personer på og en anmeldelse for manglende yrkessjåførkompetanse.