25 år som kongepar:

Slik blir folkefesten i Trondheim

Her er alt du bør vite når kongeparet ankommer Trondheim for å feire sitt 25-årsjubileum på tronen.

Jubileumsfeiringen foregår i Ravnkloa, Nidarosdomen og Stiftsgården.  Foto: GRAFIKK: DAGFINN ALBERTSEN

Saken oppdateres.

23. juni 1991 ble kong Harald og dronning Sonja signet i Nidarosdomen. 25-årsjubileet som kongepar er anledningen til at kongeparet nå har lagt ut på en stor jubileumsreise fra Tromsø til Kristiansand.

Del gjerne dine bilder fra dagen med Adresseavisen! Bruk #adressa i sosiale medier.

Torsdag 23. juni, på dagen 25 år etter signingen, er et stort program lagt opp for å feire kongeparet. De ankom Trondheim med kongeskipet «Norge» onsdag 22. juni - se ferden her.

Kronprinsparet skal delta i åpningen av Kirkens verdensråds sentralkomitémøte i Trondheim onsdag kveld.

Håper at folk kommer til byen

Festen er nøye planlagt, minutt for minutt.

–Kongefamilien skal gjennom et hektisk program. Om det ikke går helt etter planen, kan vi improvisere, sier Aage Tørris Ekker, kommunikasjonsrådgiver for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Både kongeparet og Fylkesmannen håper på stor oppslutning i byen.

– Jeg håper dette blir kjempebra. Kongeparet håper at folk møter, og det er hyggelig om folk tar turen til byen, sier Aage Tørris Ekker.

På hagefesten i Stiftsgården er 600 gjester invitert. Flere av disse er vanlige privatpersoner fra Trøndelag. Kommunene i Trøndelag ble invitert til å sende inn forslag på deltakere til festen, og alt fra fiskere til lærere, bønder, flyktninger og folk som driver med frivillig arbeid er representert.

– Kongeparets ønske har vært å møte folk flest. Det er ikke noe toppet lag vi møter, sier Ekker.

10.00: Folkefest i Ravnkloa

Kongeparet ankommer Ravnkloa med sjalupp fra Kongeskipet. Her blir det folkefest med blant annet frokostbuffé, og kunstutstilling med bilder laget av barnehagebarn. Det erketrondhjemske spillet basse vil også bli demonstrert for kongeparet.

LES OGSÅ: - Har jeg flaks får jeg sparke kongen på leggen, sier basse-sjef Dag Brænd

Musikalske innslag fra blant annet forestillingen Fargespill Trondheim vil også bli vist. Skuespiller Mads Bones er konferansier og ordfører Rita Ottervik holder tale.

Klokka 11 drar kongeparet tilbake til kongeskipet.

LES OGSÅ: Er dette det morsomste bildet fra signingen for 25 år siden?


12.00: Festgudstjeneste i Nidarosdomen

Kongen og dronningen, kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn med barn og prinsesse Astrid, fru Ferner, deltar i gudstjenesten. De ankommer Vestfrontplassen ved Nidarosdomen 11.57.

Over 1200 personer deltar i gudstjenesten.

Til sammen er det om lag 350 offisielle gjester. Hele regjeringen og Stortinget er invitert, i tillegg til fylkesmenn, fylkesordførere og flere ordførere fra Trøndelag. I tillegg har 700 personer fått publikumsplass i kirken. Dette er folk som har meldt sin interesse og søkt om å få delta.

Biskop Tor Singsaas i Nidaros og preses Helga Haugland Byfuglien leder gudstjenesten. Det blir sang og musikk av Nidarosdomens jentekor, Nidarosdomens guttekor, Nidaros domkor og Luftforsvarets musikkorps. NRK sender festgudstjenesten direkte fra Nidarosdomen. NRKs direktesending blir også vist direkte på adressa.no.

15.00: Hagefest i Stiftsgården

Kongeparet har invitert over 600 gjester til hagefest i Stiftsgården.

Her står kjøkkensjef og Top Chef-vinner Renee Fagerhøi sammen med en rekke videregåendeelever for serveringen av kortreist mat og drikke.

Klokka 16.40 tar kongefamilien avskjed og kjører bilkortesje fra Stiftsgården til Ravnkloa. Der går ferden videre med Kongeskipet til Bergen.

Fjordgata, Munkegata eller ved Nidarosdomen

– Hvor blir de beste fotomulighetene for vanlige folk?

– Ravnkloa blir sperret, men folk kan stå i Fjordgata. På Vestfrontplassen blir det mulighet til å se kongefamilien før gudstjenesten klokka 12.00, og etter at den er over. Deler av plassen blir sperret, sier Ekker.

I Munkegata blir det også mulighet til å ta bilder før og etter hagefesten.

Klokka 14.55 stiller hele kongefamilien til fotografering på trappa foran Stiftsgården i Munkegata. Klokka 16.40 kjører kongefamilien i bilkortesje fra Stiftsgården til Ravnkloa.

AtB gjør oppmerksom på at ingen busser går gjennom Munkegata torsdag.

Det er også meldt fint vær i Trondheim torsdag, med sol, bris og temperatur mellom 16 og 21 grader.

På forsiden nå