Eystein Røset (97) var den første av gjestene som fikk hilse på kong Harald under hagefesten i Stiftsgården. Det var imidlertid ikke deres første møte.

- Jeg var ordonans på slottet i 1939. Da hilste jeg på kong Harald første gangen. Da var han bare to år, sier Røset, som fikk mimret litt med kongen på festen.

- Han sa at han ikke husket det, ler Røset.

- Nei, dette var virkelig hyggelig for meg, fortsetter selbyggen.

Eystein Røset (97) fra Selbu har hilst på kongen før.

Vil møte folk flest

Kommunene i Trøndelag ble invitert til å sende inn forslag på deltakere til festen, og alt fra fiskere til lærere, bønder, flyktninger og folk som driver med frivillig arbeid er representert.

- Kongeparets ønske har vært å møte folk flest. Det er ikke noe toppet lag vi møter, sier Aage Tørris Ekker, kommunikasjonsrådgiver for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- En stor ære

En rørt Helen Skorstad (80) ble den første som fikk hilse på dronning Sonja da kongefamilien kom til Stiftsgården.

- Det var en stor ære. Jeg fikk hilst på henne og gratulert med jubileet. Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå, sier Skorstad, som alltid har hatt en plass i hjertet for kongefamilien.

- Det er skikkelig reale folk. De er ikke så ulik alle oss andre, sier hun.

Helen Skorstad (80) fra Flatanger ble den første som fikk hilse på dronning Sonja.

- Grei avveksling for en bonde

En annen som har sansen for kongeparet er gårdbrukeren Benn Wahl fra Bjugn.

- Jeg synes de gjør en bra innsats for landet vårt, sier Wahl og retter litt på slipset. Han har fått streng beskjed av kona om å se ordentlig ut i dag.

- Ja, det måtte jeg avtale med kona. Hvis ikke hadde han ikke fått bli med, ler reisefølget Unni Solhaug.

- Det er en grei avveksling å være på fest med kongen for en traust bonde. Dette er ganske stort for meg, sier bonden.

Han er ikke helt sikker på hvorfor han ble invitert.

- Ifølge tippelaget var det ren lottotrekning, men jeg velger å tro at det var fortjent, sier gårdbrukeren.

Spente, glade og rørte

Noah Helmersen Arnøy er 13 år og den yngste på festen i Stiftsgårdsparken. Han er blind og har gjort seg bemerket i hjemkommunenen Kolvereid for å ha skrevet et leserinnlegg til lokalavisa om tilrettelegging for blinde.

I etterkant ble han invitert til å snakke under et kommunestyremøte.

- Det må ha vært derfor jeg ble invitert. Jeg tenkte ikke så mye da jeg fikk vite at jeg skulle hit. Jeg ble spent og glad, sier 13-åringen.

Noah Helmersen Arnøy er 13 år og den yngste på festen i Stiftsgårdsparken.

- Hva skal du si til Kongen om du får prate med ham?

- Har itj anels, sier Arnøy.

Marthe Krabseth Henriksen og mamma Janniken Krabseth fra Ørland hadde gledet seg veldig til å være på hagefest i Trondheim.

- Jeg ble veldig rørt over å ha blitt invitert, sier Marthe.

På vei inn til Trondheim snakket de om at om Marthe fikk prate med kongeparet skulle hun spørre om de koste seg på festen, og at det var en ære å bli invitert.

Marthe Krabseth Henriksen og mamma Janniken Krabseth hadde håpet på et par ord med kongeparet under festen.

Den gang da: Er dette det morsomste bildet fra signingen for 25 år siden?

- Spenstig underholdning

Mange politikere var invitert til folkefesten i Trondheim, også statsminister Erna Solberg.

- Det har vært en veldig hyggelig dag. Gudstjenesten i Nidarosdomen var flott, samtidig som den var veldig personlig, sier statsminister Erna Solberg, som før hagefesten ikke hadde rukket å hilse på kongefamilien. Hun hadde ingen forventninger til festen, men synes underholdningen var spenstig.

Statsminister Erna Solberg ville også forevige folkefesten i Trondheim.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland synes dagen var fantastisk.

- Det var en sterk opplevelse å være i Nidarosdomen i dag. Det var en gudstjeneste verdig kongeparet. Den viste hvor mye de har betydd for folk. Det var mye snufsing i radene rundt meg, sier hun, og viser til at mange, inkludert kongeparet selv, tok til tårene i kirka.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland koste seg på hagefest i Stiftsgården i Trondheim.

Kulturministeren er imponert over underholdningen, og sier at det utradisjonelle med sirkusopptredener og trommeslagere er i kongeparets ånd, og hun håper de setter pris på festen.

- Mektig opplevelse

Politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, smilte fra øre til øre under hagefesten.

- Det har gått veldig rolig, trivelig og fint for seg i dag. Så det er en god dag å være politimester på. Nå håper jeg resten av dagen blir like rolig og trivelig. Jeg tar vare på denne følelsen, sier Moe, som stolt viser fram byen sin til politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Jeg er imponert. Det var en mektig opplevelse å være i Nidarosdomen. Det er et praktbygg og lyssettingen inne i kirka var flott, og egentlig ganske utypisk for Norge. Imponerende, altså, sier Humlegård.

Programmet

Publikum fikk komme inn i Stiftsgården klokken 14.25 torsdag, kongefamilien ankom klokken 14.55 og klokken 15.08 ønsket Kong Harald gjestene velkommen til fest.

Noen kjente navn var også på gjesteliste: - Så Niklas Dyrhaug kom ikke med? Nei, det var synd, sier langrennsløper Didrik Tønseth om gjestelista til kongeparets fest.

Skuespiller Mads Bones ledet gjestene gjennom et variert program under hagefesten. Blant annet underholdt Nidaros Nysirkus, Transformers, musikerne Marit Johanne Nielsen og Kyrre Havdal og Trondheim Jazzorkester og NTNU-jazzensemble, med dansere fra Katta.

Vinneren av «Top Chef» 2016, Renee Fagerhøi, hadde sammen med en rekke videregåendeelever forberedt maten til festen. Sjømat fra Hitra og Frøya, grønnsaker fra Frosta, spekemat og ost fra Inderøya og reinkjøtt og yoghurt fra Røros var bare noe av det som Oi! Trøndersk Mat & Drikke AS hadde med seg til Fagerhøis kjøkkenbenk.

Klokka 16.40 tok kongefamilien avskjed og kjørte bilkortesje fra Stiftsgården til Ravnkloa. Der gikk ferden videre med Kongeskipet til Bergen.