25 år som kongepar:

Derfor vil du høre høye smell nedenfor Nidarosdomen i dag

Utenfor Nidaros pilegrimsgård har man tatt opp en 1000 år gammel trøndertradisjon i anledning signingsjubileet.

1000 medaljer skal preges for hånd ved Nidarosdomen på samme dag som kongeparet har jubileum.

Saken oppdateres.

Kongeparets 25 år på tronen hedres med preging av nye jubileumsmedaljer ved Nidarosdomen. Det er første gang på 500 år at myntproduksjon og tilhørende preging har vært gjort i Nidaros.

- Vi er her for å lage 1000 medaljer på samme dag som signingsjubileet. Det vil ta rundt 16 timer, sier administrerende direktør Vibece Furseth i Samlerhuset. De eier det Det norske myntverket.

Følg signingsjubileet minutt for minutt i vårt livestudio

900 kilo tung

Utenfor Nidaros Pilgrimsgård kommer det stadig høye smell fra ei manuell pressemaskin fra 1700-tallet. Maskina veier 900 kilo.

- Den er lånt fra Tyskland og fraktet opp hit for anledningen. Trondheim har en lang og spennende historie på dette området. Helt tilbake til 1000-tallet har det vært preget mynt i Trondheim, forteller Furseth.

Det historiske funnet av myntverksted i Erkebispegården i Trondheim, viser at Nidaros har vært et sentralt myntsted i Norge.

Se kronprins Haakons bassekunster i Ravnkloa.

Populært kongepar blant samlere

Hun mener det var en glimrende mulighet til å vise denne gamle tradisjonen på nytt. Samlerhuset og Det norske myntverket vil gi ut et eksklusivt signingssett, preget på selveste jubileumsdagen.

- Kongeparet er veldig ettertraktet blant samlerne. Det er mange som ønsker å ta vare på samlerobjekter i en slik anledning, sier hun.

Jubileumssettet består nidarosmedaljen i tinn som blir preget et steinkast unna domkirken. Samtidig blir signingsmedaljen med motiv fra signingsøyeblikket av kong Harald preget ved Det norske myntverket på Kongsberg.

LES MER: Kun to kongedømmer i Europa markerer tronskifter med religiøst rituale. Norge er ett av dem.

60 medaljer i timen

Pregemesterne Christian Eriksen og Trond Jenssen er iført tradisjonsrike bergmannsdrakter. Den første medaljen ble preget i 07-tida torsdag morgen og produksjonen vil vare utover kvelden. 

- Vi kan maksimalt holde på til klokka 23 i kveld. Vi må klare 60 medaljer i timen og det jobber vi hardt for å klare, sier markedssjef Marte Hansen ved Samlerhuset.

- Man må bytte litt på hvem som drar i tauet fordi det veier 30 kilo. Å gjøre dette tusen ganger krever litt, sier Furseth.

Den første av de 1000 pregede nidarosmedaljene, vil bli overgitt Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider i morgen.

Designet er laget av Ingrid Austlid Rise. Motivet består av Olav den hellige og Nidarosdomen på ene siden og kongekronen på andre siden.

LES MER: - Er sikker på at kongefamilien følte på den utrolig gode stemningen

Vibece Furseth i Samlerhuset og pregemester Christian Eriksen viser frem pregepressen som er fra 1700-tallet. Den skal produsere 1000 medaljer i anledning kongeparets 25-årsjubileum på tronen.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Vibece Furseth i Samlerhuset og pregemester Christian Eriksen viser frem pregepressen som er fra 1700-tallet. Den skal produsere 1000 medaljer i anledning kongeparets 25-årsjubileum på tronen.   Foto: camilla kilnes

Slik ser medaljen ut på forsiden.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Slik ser medaljen ut på forsiden.   Foto: camilla kilnes

Nidaros har en 1000 år gammel myntproduksjon å vise til.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Nidaros har en 1000 år gammel myntproduksjon å vise til.   Foto: camilla kilnes

Dette er medaljens bakside. Bokstavelig talt.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Dette er medaljens bakside. Bokstavelig talt.   Foto: camilla kilnes

Selve pregemaskina veier 900 kilo.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Selve pregemaskina veier 900 kilo.   Foto: camilla kilnes

Pregemaskina er fra Tyskland og er lånt for anledningen.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Pregemaskina er fra Tyskland og er lånt for anledningen.   Foto: camilla kilnes

Her kan du se en medalje bli laget med gammel pregepresse.  
    
      (Foto: camilla kilnes)

Her kan du se en medalje bli laget med gammel pregepresse.   Foto: camilla kilnes

På forsiden nå