En rekke aktører forbereder seg til sommerens første store snuoperasjon. Cirka klokken 8 lørdag legger skipet «Monarch» til med over 2700 spanske passasjerer.

- Det er en betydelig operasjon. Vi har gjort dette i  en årrekke, og begynner å få gode rutiner, sier lufthavndirektør Lasse Bardal ved Trondheim lufthavn Værnes.

Beregn god tid

I Trondheim skal skipets passasjerer byttes ut. Det vil si at om lag 5400 reisende skal fraktes både til og fra Værnes. De nye passasjerene ankommer med 10 fly, hvorav én jumbojet.

Bardal sier reisende bør beregne ekstra god tid ved flyplassen lørdag.

- Dette er en litt spesiell operasjon som håndteres uavhengig av annen trafikk. Vi har et godt samarbeid med Trondheim havn, særlig på avgang, slik at bussene ikke kommer samtidig for å unngå lange køer. Men generelt sett så tar det ekstra tid når det er så mye folk. God tid er absolutt å anbefale. Ikke minst å tenke på hva man har i håndbagasjen av toalettsaker, sier Bardal.

En hektisk dag

«Monarch» er det største skipet som skal snu i Trondheim i sommer. Det kommer tilbake 23. juli og 20. august med cirka like mange passasjerer.

Skipet vil ligge til kai fra cirka klokken 8 til 22 lørdag. I løpet av dagen skal de spanske turistene guides rundt i byen, og fraktes til og fra flyplassen. Hos Trondheim havn er forberedelsene i full gang.

- Vi har full plan fra klokken 7 til 22. Det er mye logistikk. 10 guider skal ta med gjestene på bytur, og det er ansatt 50 spansktalende som skal hjelpe til på kaia, hotell og på flyplassen, sier vikarierende cruisekoordinator, Fabiola Torp Herfjord, ved Trondheim havn.

Hun røper også at skipet allerede er booket til fem nye snuoperasjoner i Trondheim neste år.

- En cruisedestinasjon

Tidligere har skipet MS «Empress», med kapasitet til 1877 passasjerer, snudd flere ganger i Trondheim havn. Når «Monarch» legger til lørdag kommer altså nesten 1000 flere passasjerer til byen.

Turistnæringen mener dette kan ha stor betydning for internasjonal markedsføring av Trondheim.

- Jeg er bare bokstavelig talt entusiastisk over at Trondheim er en kjent by i Spania, sier reiselivsdirektør Stig Hillestad i Visit Trondheim.

«Monarch» har reist i sju dager fra Rostock i Tyskland med spanske passasjerer.

- At cruiserederiene velger å gjennomføre så komplekse operasjoner i en by som Trondheim, gjør at byen settes på det internasjonale turistkartet. Trondheim er blitt en cruisedestinasjon. Vi er stolte og glade over samarbeidet i dag, og ser potensial i å videreutvikle det, sier Hillestad.

På sikt tror Hillestad at cruisene vil fungere som effektiv markedsføring for å øke turismen i byen.

Dette er de største cruiseskipene som ankommer Trondheim i sommer:

«Queen Mary 2» – 24. august.

«Costa Pacifica» – 8. juni, 19. juni, 30. juni og 11. juli.

«Emerald Princess» – 23. juni og 11. august.

«Kongingsdam» – 3. juni og 22. juli.

«Norwegian Star» – 15. juni.

«Arcadia» – 1. juni.

«Mein Schiff 1» – 9. juni, 4. juli, 11. juli, 26. juli og 6. august.

«Monarch» – 25. juni, 23. juli og 20. august.

«Aidasol» – 8. juni, 18. juni, 28. juni, 8. juli, 18. juli, 28. juli, 7. august, 17. august, 27. august, 6. september, 20. september.

Her kan du se en liste over alle cruiseanløpene i Trondheim i sommer.