Birkebeiner-skjelett til Tønsberg for analyse

Skjelettet av birkebeineren fra Sverresborg sendes med kurer til baglernes hovedområde i Tønsberg, opplyser Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Hodeskallen fra en birkebeiner ble funnet under arkeologiske utgravinger av en gammel brønn på Sverresborg i Trondheim.   Foto: NIKU / NTB scanpix

Saken oppdateres.

I begynnelsen av juni gravde arkeologene fram store deler av skjelettet etter birkebeineren, som ifølge Sverres saga ble kastet i en brønn av baglerne i 1197.

Skjelettet skal undersøkes for å finne ut mer om hvordan birkebeineren i brønnen levde og døde, og transporteres torsdag fra Trondheim til Tønsberg – som var baglernes hovedområde.

– Historien kommer tett på når en birkebeiner drar på en uvanlig reise til baglernes rike. Heldigvis har tidene endret seg siden 1100-tallet, sier osteoarkeolog Hanna Ekstrøm Jordahl fra NIKU, som skal analysere skjelettet.

I Kong Sverres saga skildres historien om da baglerne tok Sverresborg i 1197. Baglerne tok alt godset de fant i borgen, før de brant ned husene som var der. De slengte en død mann i brønnen og fylte den med stein til den var full, heter det i sagaen.

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren, for å sikre skjelettrestene etter birkebeineren. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet.

Arkeologer og andre interesserte overvåket prosessen der skjelettet fra birkebeineren ble gravd fram og løftet opp av brønnen på Sverresborg tidligere denne måneden, Her er osteoarkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl fra NIKU.  
    
      (Foto: Christine Schefte)

Arkeologer og andre interesserte overvåket prosessen der skjelettet fra birkebeineren ble gravd fram og løftet opp av brønnen på Sverresborg tidligere denne måneden, Her er osteoarkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl fra NIKU.   Foto: Christine Schefte

Arkeologer og andre interesserte overvåket prosessen der skjelettet fra birkebeineren ble gravd fram og løftet opp av brønnen. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Arkeologer og andre interesserte overvåket prosessen der skjelettet fra birkebeineren ble gravd fram og løftet opp av brønnen.  Foto: Christine Schefte

På forsiden nå