Det siste året har det vært en rekke terrorangrep i Tyrkia. Tirsdag 28. juni ble mistet over 40 mennesker livet i et bombeangrep mot flyplassen Atatürk i Istanbul.

Men selv om turistene unngår Tyrkia, reiser fortsatt mange tyrkere tilbake til hjemlandet for å besøke familie og venner i sommer.

Én av dem er 20-åringen Muzaffer Kara fra Trondheim. Han skal fly fra Værnes til Antalya klokken 06 torsdag morgen. Hovedsakelig med andre tyrkere. Kara er ikke bekymret for at noe kommer til å skje de fire ukene han skal være i landet.

- Vi har aldri sett slike opptøyer som man ser på nyhetene. Det har aldri skjedd noe, og vi har det veldig bra der.

Hver sommer samles familien hos besteforeldrene i en liten landsby utenfor Konya, om lag 70 mil fra Istanbul.

- Ble veldig rystet

Kara følger nøye med på situasjonen i foreldrenes hjemland. Hjemme i Trondheim har familien tyrkiske TV-kanaler, og de snakker mye om det som skjer.

- Hva tenkte du da flyplassen i Istanbul ble bombet på tirsdag?

- Jeg ble veldig rystet, fulgte med hele tiden og var veldig urolig.

I Istanbul har han både slektninger og venner. Han fikk raskt bekreftet at ingen av dem var berørt av angrepet.

- Det er ofte flyplasser og universiteter som er terrormål. Og da er det ikke alltid tyrkere, men turister og utvekslingsstudenter som blir berørt, sier Kara og understreker at det alltid er trist når menneskeliv går tapt.

Politisk engasjert

Kara er ungdomspolitiker og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Trondheim. I tillegg følger han nøye med på den politiske situasjonen i Tyrkia.

- Jeg skrev en kronikk i NRK om valget som var i Tyrkia. Det er et land jeg bryr meg mye om, og er veldig glad i. Det er veldig mye som skjer der nå.

Kara synes blant annet at presidenten ikke har et sunt forhold til makt.

- Han har på en måte utvidet sine fullmakter for å få mer makt til presidenten. Og en president skal egentlig ikke ha den reelle politiske makten. Det er det en statsminister som skal ha.

- Er du bekymret for at det kan få konsekvenser når du uttaler deg i media?

- Jeg har fått høre det, men jeg er ikke redd.

Når det gjelder informasjon i media har han mer tillit til norske aviser.

- Ytringsfrihet er ingen selvfølge i Tyrkia. Det er jo dét landet i verden hvor flest journalister forsvinner. I Norge har vi stort fokus på at journalister skal være uavhengige og kritiske. Derfor synes jeg norske medier har mer troverdighet enn tyrkiske, sier han.

- Nesten gratis

På onsdag skrev Adresseavisen at turoperatørene har merket opptil 70 prosent nedgang i Tyrkia-ferier.

- Det er veldig synd. Turistnæringen er en viktig næring i Tyrkia, men jeg kan skjønne at folk ikke ønsker å dra dit, sier Kara.

Selv er han ikke bekymret, og forteller at han skal reise til Alanya i sommer.

- Det er nesten gratis å reise til Alanya nå. Jeg har to venninner som vurderte å dra. De skulle betale 800 kroner for en uke med hotell. Jeg har også en kompis som har vært i Alanya nå. Han sier det er helt dødt.