Tidligere i år sa Marvin Wiseth klart fra i Adresseavisen at det var helt uaktuelt for ham å bli Høyres ordførerkandidat ved neste valg 2019. Nå er det også klart at gammelordføreren sier nei til gjenvalg på stortingslista for Sør-Trøndelag Høyre.

Ombestemte seg sist

- Er det et endelig farvel til Marvin Wiseth i politikken?

- Njaa. Jeg ser ikke for meg politiske oppgaver som folkevalgt etter denne perioden, det er ganske sikkert. Men du skal ikke se bort fra at jeg blir med i utvalg og komiteer hvis det ønskes, sier han.

Det var i mai – eller egentlig juni fordi han glemte å svare – nominasjonskomiteen fikk negativt svar på om Wiseth stilte seg til disposisjon for en ny periode dersom partiet ønsker det.

Han sa egentlig nei sist også, men ombestemte seg mot at han fikk plass litt nede på lista. Men litt nede på lista viste seg ikke å være nok, og Wiseth er nå Høyres 2. vararepresentant til Stortinget. I løpet av snart tre år er det blitt to turer til Oslo som politiker.

LES DENNE: Trondheim og Trøndelag er fortsatt en blind flekk i et ellers høyrestyrt Norge

Ensom og trist

- Det er interessant, for all del. Men det å være vara til Stortinget er skjebne verre enn noe som helst. Du kommer inn midt i en sak, og har knapt hatt tid til å sette deg inn i den. Andre har full kontroll, mens du selv føler deg helt på jordet. Samtidig føler du deg som den tristeste og mest ensomme personen i verden der nede de dagene du er der. Ikke kunne jeg tenkt meg stortingsplass på heltid heller, så da er valget enkelt. Jeg er ikke i tvil om at jeg er Høyre-mann, men jeg føler meg ikke som partipolitiker, sier han.

- Åh, hvorfor ikke?

- Jeg tror jeg har gjort min tjeneste, og tidene forandrer seg. Samtidig er jeg nok – og det er jeg litt stolt av – blitt en småsur gammel mann. Jeg har kommet dit at jeg synes alt var bedre før.

For Høyre sin del – i alle fall lokalt – er det helt rett. Wiseth var ordfører i perioden fra 1. januar 1990 til 1. april 1998. Ved kommunevalget 1995 oppnådde Høyre 40,3 prosent av stemmene. I fjor fikk de nøyaktig 20 prosent, under halvparten av Arbeiderpartiets stemmer.

Seniorsaken

Selv om 65-åringen selv gir seg slår han som nyvalgt styreleder i Seniorsaken et slag for at de eldre må ta politiske verv.

- Det er viktig at flere eldre er politisk aktive, og må inn i folkevalgte organ. Jeg selv vil ikke si jeg er for gammel, men jeg er nok litt møtelei. Høyre har gitt meg mange muligheter og jeg er takknemlig for det. Men som partipolitiker er jeg ferdig etter denne perioden, sier han.

Også Oliver Husøy av dagens sittende representanter og vararepresentanter til Stortinget har sagt nei til gjenvalg. Linda Hofstad Helleland, Frank Jenssen, Torhild Aarbergsbotten og Kjetil Reinskou har sagt ja.