Sju år gamle Mari Nordvik Odden fra Nardo i Trondheim sitter i frisørstolen inne på Nardo Frisørsalong. Det lange lyse håret har hun spart til hele livet, men nå skal hun for første gang klippe det kort. Lokkene skal hun donere bort til noen som trenger det.

- Er du sikker på at du har lyst til å gjøre dette, Mari?

- Ja, det er jo dette jeg vil.

Fikk ideen fra barne-tv

Hun sitter rolig i stolen hos Nardo frisørsenter mens frisøren deler opp håret i flere seksjoner. Øynene er festet på speilet og ansiktet konsentrert.

- Jeg tror det blir deilig å få kort hår, da blir jeg ikke så varm. I tillegg blir det mindre vondt å børste håret, sier hun.

Det var gjennom et program på barne-tv at sjuåringen fikk ideen om å donere håret.

- I programmet var det ei jente som skulle gi sitt lange hår bort til noen med kreft. Da fikk jeg også lyst til å gjøre det. Jeg synes synd på de som har denne sykdommen, det er trist at de ligger på sykehuset med kreft, forteller Mari.

Ble ikke sjokkert

Pappa Dagfinn Nordvik er med Mari til frisøren denne dagen. Han ble ikke sjokkert når Mari fortalte om ideen sin.

- Jeg tenkte med en gang at det er typisk Mari å gjøre noe sånn. Hun er en jente som bryr seg mye om andre, og som reflekterer over ting. Jeg ble ikke overrasket over avgjørelsen, og synes at det er en veldig god tanke, forteller han.

Selv om Mari i utgangspunktet ikke hadde noen planer om å klippe seg, var hun ikke til å rikke da hun først hadde bestemt seg.

- Vi måtte spørre henne flere ganger om hun virkelig ville dette, og viste henne bilder av hvor kort håret ville bli etterpå. Men hun var såpass bestemt, så da var det bare å være positive til det og kjøre på, sier pappa Dagfinn.

Norsk hår ikke egnet til hel parykk

Siv Tømmervik er daglig leder for Apollo Hårsenter i Trondheim. Senteret er en del av en landsdekkende kjede av fagutdannede frisører som har spesialkompetanse innen hår- og hodebunnsproblemer. De tar imot håret etter at personen som vil donere det har vært hos frisøren for å klippe det av. Når Adresseavisen besøker Apollo Hårsenter har Tømmervik lagt frem noen av hårdonasjonene de har fått de siste dagene.

- De to siste månedene har det vært rundt femti henvendelser angående dette, det har tatt helt av. Vi har en hel kasse med donert hår. Vi fikk tre telefoner angående dette i går i tillegg til tre leveringer. I dag har vi fått to telefoner, sier hun.

Tømmervik forteller at folk har blitt mer oppmerksomme på donasjonssaken det siste året, og synes  det er flott at barn og unge vil donere hår.

- Det at de vil hjelpe andre er en kjempefin tanke. Men, som vi sier til dem før de klipper seg, det er ikke alt hår vi får til å bruke. Vi vil være ærlige om det, slik at barna vet at det ikke nødvendigvis er en unge på sykehuset som får det, forteller hun.

Det er nemlig ikke gitt at håret som doneres går til en person med kreft. Det kan også gå til noen som lider av en annen sykdom som gjør at de trenger ekstra tykkelse i tillegg til sitt eget hår.

Ifølge Eli Tårnesvik, hårspesialist ved Apollo Hårsenter i Trondheim, er norsk hår som regel ikke egnet til å lage hele parykker.

- Det blir helst brukt til å blande inn med annet hår for å få litt spill i håret. For eksempel kan vi bruke håret til å lage striper eller effekter, sier hun.

En positiv handling

Assisterende generalsekretær i kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei sier at det er positivt at unge engasjerer seg i kreftsaken.

- Dette er en flott handling som viser at de bryr seg om andre. Kreftforeningen får slike henvendelser fra tid til annen, og de har vært økende med tiden, forteller han.

- For noen, uansett alder, kan det å miste håret i forbindelse med kreft, være en stor belastning. Mange kreftrammede pasienter vil nok derfor være svært takknemlige for at de kan få parykker laget av ekte menneskehår. Det er viktig for dem at parykkene ser naturlig ut, og at de er lette å stelle.

Strenge regler for donering

Frisør Emilie Gladsø er nøye med inndelingen av håret. Det er ikke bare å sette håret i strikk og klippe i vei, her kreves nøye måling.

- Det er strenge regler på dette, og vi har et minstrekrav som vi må følge, sier Gladsø.

Hun bruker en gammeldags tommestokk for å sjekke at strikkene sitter høyt nok. Ifølge retningslinjene skal alle delene være minst 30 centimeter lange. Det er viktig at de blir bundet opp med strikk.

- Det er for at håret skal ha like lengder, og lengdene skal helst samles på én og samme plass, forteller hun.

Aldri fått slike forespørsler før

Signy Eliassen driver Nardo Frisørsenter. Hun har drevet frisørsalong siden 1977, og forteller at hun aldri har fått bestillinger til time for å klippe hår som skal doneres.

- Vi har ikke hatt noen slike forespørsler så lenge jeg har jobbet. Det er fantastisk at en jente på snart åtte år vil gjøre dette, forteller hun.

- Det er kjempeflott at håret kan gå videre til noen som trenger det, sier Gladsø.

I løpet av en time er frisørbesøket unnagjort, og Mari går sommeren i møte med ny og luftigere sveis.

Til andre barn som kanskje tenker på å gjøre det samme har hun et klart budskap:

- Man kan gjøre dette for å være snill mot de som har kreft.

På spørsmålet om hun tror hun vil angre seg er svaret klinkende klart:

- Nei.

Bruker gammeldags målestokk: Frisør Emilie Gladsø måler håret for å forsikre seg om at det er minst 30 centimeter langt. Foto: TERJE SVAAN