Det kryr av måkeunger i byene. Og selv om det kan se ut som de går og tusler rundt helt alene, er aldri måke-mammaen langt unna. Hun sitter ofte på en lyktestolpe eller et hustak og har god oversikt over hva som skjer.

- Foreldrene vil alltid prøve å beskytte ungene sine, og da kan de bli ganske aggressive, sier seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Svein-Håkon Lorentsen til Adresseavisen.

Hekker på hustak

Sommeren er i gang for fullt og det betyr også flere måker.

- Måker hekker ofte på hustak i byene, for der er det trygt, det er ingen som når dem og de har god oversikt over hva som skjer, sier Lorentsen.

Men etter hvert som ungene blir større, begynner de å røre mer på seg.

- De kan falle ned fra tak, men de overlever ofte. Når de har kommet ned på bakken begynner de å springe rundt i gatene, og da er det viktig at vi mennesker holder avstand, sier seniorforskeren.

- Trekk ei hånd i været

Hvis du først har kommet for nærme ungen, og du ser måke-mammaen komme mot deg i en enorm fart, har eksperten ett råd.

- Måken vil stort sett gå etter det høyeste punktet på kroppen, så man bør rekke ei hånd i været. Da vil den i alle fall ikke gå etter hodet ditt, sier Lorentsen.

Forskeren påpeker derimot at måkene ofte ikke vil røre oss.

- De vil bare skremme. De bruker enten stuping eller bæsjing for å få oss eller andre dyr og fugler til å holde unna, sier han.

SE VIDEO: Tell en måke du også

Inviterer til måketelling

I april startet forskerne ved NINA et prosjekt kalt "Bymåker", hvor de inviterer det norske folk til å hjelpe med å kartlegge hvor mange måker som finnes i tettbygde strøk.

- Vi har relativt god oversikt over hvor mange som hekker på kysten, men liten formening om hva som er i byer og tettbygde strøk. Vi vil derfor at folk skal melde inn sine observasjoner, og da er vi spesielt opptatt av hekkende måker. Så hvis folk finner reir, vil vi gjerne at de rapporterer det til oss, sa Lorentsen til Adresseavisen.

Siden prosjektet startet er det blitt rapportert 3434 måker i Sør-Trøndelag, og 1388 i Nord-Trøndelag.

- Vi ønsker å spre informasjon om måkene, hvilken betydning de har og hvorfor de er i tettbygde strøk. Vi håper at mer kunnskap kan føre til at folk får et litt annet syn på måkene, sa Lorentsen.

Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Svein-Håkon Lorentsen, sier det kan være lurt å rekke ei hånd i været hvis måken stuper mot deg. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Mange av disse springer nå rundt i bygatene. Foto: ØYVIND VALSTADSVE