Fluffy, en Jack Russel Terrier på fem og et halvt år, skal til utlandet for første gang. Bilturen går til Sverige, og før eier Ingunn Støwer kan ta henne med seg over grensa, må Fluffy få en ormekur.

- Jeg søkte en del på nett om hva som måtte gjøres, og kontaktet også dyrlegen, sier Støwer.

Inne hos klinikkveterinær Camilla Sletbakk ved Evidensia Trondheim Dyrehospital på Tunga kontrolleres ID-merking og pass. Tabletten mot revens dvergbendelorm skjules blant en neve med godmat.

- Nå skal vi se hvor lett det er å lure deg, sier Sletbakk.

Fluffy sluker delikatessen på én, to, tre.

Ikke alle kjæledyr reiser utenlands: Les om kjendiskatten Jesper på hotellferie i Malvik.

Vurdér dyrevelferden

Det er ikke bare å ta med seg kjæledyret på utenlandstur. Det er mange ting du bør gjøre og regler du må følge før du reiser.

Knut Arne Rein, seniorinspektør i Mattilsynet ved avdelingen for dyrevelferd mener at man først og fremst må vurdere om dyrevelferden er best hjemme eller på ferie. Dyr opplever stress i forbindelse med reise, og dyrepass hjemme er ofte et godt alternativ. Har du likevel tenkt å ta med deg en eller flere av de firbente, har han mange råd:

- Gå inn på Mattilsynets nettsider, der finner du en veileder der du legger inn informasjon om dyr og reise. Her kommer det opp en sjekkliste tilpasset ditt dyr og reisemål, sier han.

Pass, vaksinasjon og ormekur

Reisemålet avgjør hvilke forholdsregler du må ta, både før og etter reisen. Det viktigste er å ha ID-merking, ormekur, vaksinasjon og pass i orden.

Både hunder og katter må vaksineres mot rabies, med mindre turen går til Sverige. Skal du til andre land i Europa må dyret vaksineres i god tid før reisen, minimum 21 dager før avreisedato. Det må også være stempel i pass som viser at dyret er vaksinert.

Alle dyr som er på reisefot må ha gyldige, godkjente pass eller veterinærsertifikat. Du må forsikre deg om at du har riktig type dokumentasjon med tanke på hvilket land du skal reise til.

- All informasjon vedrørende vaksinasjon, ormekur og ID-merking må stå i passet. Hvis ikke kan det bli trøbbel på grensa, sier seniorinspektøren.

Lengre utenlandsturer krever ormekur gitt av veterinær i det landet du oppholder deg i. Reiser du derimot til Sverige, som Fluffy, kan dyret få ormekur hos veterinær i Norge om du returnerer innen 120 timer. Alternativt kan dyret få ormekur hver 28. dag.

Det anbefales at ormekur-behandlingen blir gjentatt når du kommer tilbake til Norge, men det er ingen krav om dette fra veterinær eller at dette føres opp i passet.

Mange dyr daglig

For Sletbakk og de andre veterinærene ved smådyrsklinikken er ormekurer og vaksiner en ren hverdagsrutine.

- Hver dag kommer det dyr som skal ha ormekur i forbindelse med reise. Slik er det nok hos alle klinikkene, sier hun og legger til at det har blitt stadig mer vanlig at eierne vil ha med seg kjæledyrene på tur.

Stort sett opplever Sletbakk at hunde- og katteeiere er oppdaterte og flinke til å spørre om råd og informasjon.

- Jeg har hørt om de som «gambler» på at det går bra uten vaksiner og kurer, men det vil vi absolutt ikke anbefale, sier hun.

Karantene

I fjor sommer fikk klinikken en telefon om en hund som var stoppet i tollen på Gardermoen. Alt av vaksiner var oppdatert, men riktig dato for ID-merkingen manglet.

- Vi klarte heldigvis å lete opp en tidligere journal som stadfestet merkingen. Hadde vi ikke funnet informasjonen på dagen hadde det nok vært fare for karantene eller tilbakesending, sier hun.

Om du ikke har pass, vaksiner og ID-merking på plass, kan ferieturen bli en kjedelig affære både for eier og dyr. Det er i all hovedsak tre konsekvenser om ting ikke er gjort etter boka – tilbakeføring, karantene, eller i verste fall avlivning.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Ingunn Støwer og hunden Fluffy venter på å ta andre runde med ormekur. Sistnevnte noe stresset. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Veterinær Camilla Sletbakk utfører daglige behandlinger av dyr som skal til utlandet. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth