Fire ulike ansatte i Trondheim kommune har varslet om et utrygt arbeidsmiljø og kritikkverdige forhold i rådmannens fagstab for oppvekst og utdanning.

Adresseavisen fortalte tirsdag at en rapport fra konsulentfirmaet Visma konkluderer med at ledelsen har brutt arbeidsmiljøloven.

- I likhet med de fire varslerne, som har krav og rett på en saksbehandling, vil det også bli gjennomført en lignende prosedyre overfor Gunn Røstad.

Jeg har allerede muntlig beklaget direkte til de fire ansatte bruddet på arbeidsmiljøloven. De vil i tillegg, som et ledd i saken, få en skriftlig beklagelse fra rådmannens side om at de har vært utsatt for et arbeidsmiljø som bryter med paragraf 4.3.1 i arbeidsmiljøloven (Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet, vår anm.), sier Wolden.

Røstad får sin sak vurdert

- Vil også kommunaldirektørens rolle være en del av den videre saksbehandlingen?

- Bruddet på arbeidsmiljøloven utløser en aktivitetsplikt for arbeidsgiver til både å håndtere forelagte brudd, og til å sørge for at arbeidsgiver- og arbeidstakerrollene i oppvekststaben fungerer i henhold til gjeldende regelverk og derigjennom sørge for at det gjenopprettes et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Det innebærer også at kommunaldirektøren får sin sak vurdert. Jeg vil i den forbindelse vurdere mulige tiltak. Det finnes ulike måter det kan reageres på. Hva slags reaksjoner er avhengig av alvorlighetsgraden. Hvordan jeg vurderer alvorlighetsgraden i Røstads tilfelle og hva slags tiltak det kan være snakk om ønsker jeg ikke å gå inn på nå, sier Wolden.

Rådmannen sier videre at politikerne i formannskapet vil få en mer grundig orientering om saken på det første møtet etter ferien. Ifølge møtekalenderen er det møte i formannskapet 2. august.

KOMMENTAR: Uholdbar håndtering av arbeidskonflikt

Lang behandlingstid skyldes menneskelig svikt

- Saken har tatt 18 måneder. I hvilken grad skyldes det mangel på regelverk og rutiner?

- Den lange behandlingstiden, som jeg beklager sterkt, skyldes ikke feil i rutinene, men er en menneskelig svikt. Det har vært uryddige prosesser, uklare ansvarsforhold om hvem som skulle gjøre hva, og det har tatt altfor lang tid. Det er rådmannen selv som skal sørge for at denne type systemer og rutiner er på plass. I dag har vi gode rutiner for alle typer varsling, slik at både rådmannen og enhetsledere kan ta tak i dette på en god og forsvarlig måte.

Les også: Varsler om kritiske forhold på Trondheims-skole

- Ikke et gjennomgående problem

- Likevel har det tatt 18 måneder?

- Rutinene i varslingssaker er ikke fulgt og det har også vært uklare ansvarsforhold. Et annet element er at det har vært mange inne i saken over tid.

Det kan være varierende erfaring og kompetanse blant våre enhetsledere om hvordan varslingssaker skal håndteres, men jeg betrakter ikke måten denne saken har vært håndtert på som et gjennomgående problem i Trondheim kommune.

Det siste året har vi skjerpet rutinene om hvem som skal gjøre hva. Vi har også innført egne styringskraftteam som arbeider opp mot enhetslederne med varslingssaker, avvik og sykefravær. Det er et enda større fokus på denne typen saker nå enn tidligere.

Men selv om vi har systemer og rutiner på plass kan det gjøres menneskelige feil. Det er denne saken et eksempel på.

- Hva med den øverste ledelsen i kommunen?

- Direktørnivået skal forholde seg til de samme systemene og rutinene. I motsetning til de 210–220 enhetslederne er toppnivået mer oversiktlig. Som rådmann er jeg øverste ansvarlig for at rutinene blir fulgt.

- Kan du garantere at varslingssaker aldri vil ta så mange måneder å behandle i framtiden?

- Ja, med de rutinene vi har nå og den innskjerpingen som er gjort skal det være umulig, sier rådmann Morten Wolden.

Krever økt kvalitet på ledelse

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) krever at kvaliteten på ledelsen innen flere sektorer i Trondheim kommune må styrkes.

De siste to årene har vi sett en lang rekke saker med til dels alvorlig svikt og ledelsesproblematikk innen sektorene, skole, oppvekst og barnevern.

- Det er på høy tid at det blir tatt tak i denne type problematikk og at det framover blir lagt større vekt på kvalitet i ledelsen, sier Skjøtskift.

Kritikken fra Høyres kommunalråd kommer som en reaksjon på Adresseavisens artikkel tirsdag om at flere ansatte i rådmannens fagstab for oppvekst og utdanning har varslet om kritikkverdige forhold i arbeidsmiljøet.

Kommunaldirektør Gunn Røstad blir beskyldt for å ha kommet med trusler om at hun får vite det de ansatte sier og gjør.

- En alvorlig situasjon

- Dette er en alvorlig situasjon som kan ramme viktige tjenester for barn og ungdom. Jeg har full tillit til at rådmannen rydder opp i denne saken, sier Skjøtskift, som også er kritisk til at det tok 18 måneder fra personaltjenesten ble varslet til saken fikk en konklusjon.

- Det er altfor lang tid. Jeg har tillit til at rådmannen også rydder opp i dette, sier Skjøtskift, som sammen med de øvrige politikerne i formannskapet ble orientert av rådmannen om saken i en epost 4. juli.

- Trist

- Oppvekstsektoren og ansvaret den har for byens barn og unge er den viktigste tjenesten i kommunen. Det er derfor avgjørende med gode arbeidsforhold for de ansatte, så all energi rettes mot jobben som skal gjøres. Det er trist og alvorlig at vi har havnet i en slik situasjon som rådmannens orientering beskriver.

Jeg har full tillit til rådmannens arbeid med saken og at han finner en løsning. Jeg avventer derfor sluttresultatet av saken, sier fungerende ordfører Hilde Opuku (MDG).

- Er det akseptabelt at det har tatt 18 måneder å trekke en konklusjon i saken?

- Nei, det har gått for langt tid. Det stadfester også rådmannen. Det må det tas lærdom av til senere, sier Opoku.

- Stoler på tiltak fra rådmannen

Også flere andre politikere i formannskapet understreker alvoret i saken, og sier de imøteser rådmannens videre orientering etter sommerferien.

- Dette er en alvorlig sak. Det er viktig at de ansatte føler at de blir ivaretatt og at de har en leder de har tillit til. Jeg stoler på at rådmannen iverksetter nødvendige tiltak, sier Geirmund Lykke (KrF).

- Har du tillit til Gunn Røstad som kommunaldirektør for oppvekst og utdanning?

- Jeg ser ikke noe grunnlag for et politisk initiativ fra min side som angår hennes tillit, sier Lykke, som er kritisk til at saken har tatt så lang tid.

- Jeg sitter med det inntrykket at forklaringen på at det har tatt 18 måneder å trekke en konklusjon skyldes mange uheldige omstendigheter, sier Lykke.

- Det er svært alvorlig at det er avdekke brudd på arbeidsmiljøloven. Alle har rett til et godt arbeidsmiljø. Vi forventer full gjennomgang av saken fra rådmannens side etter sommeren. sier Marek A. Jasinski (A).

På spørsmål om kommentarer til politikernes utsagn, henviste Gunn Røstad til rådmann Morten Wolden tirsdag kveld.

Kritisk. Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) mener Trondheim kommune må legger større vekt på kvalitet i ledelsen. Foto: jens petter søraa