I en pressemelding fra St. Olavs Hospital onsdag ettermiddag opplyser sykehuset at de har funnet salmonella-smitte på ytterligere ett barn som er innlagt på sykehuset. Fredag i forrige uke døde et barn etter å ha blitt smittet av bakterien.

– Dette er en svært alvorlig sak for sykehuset, men vi er glade for at det andre barnet nå er i bedring, sier fagdirektør Runa Heimstad.

Finne smittekilden

Fredag i forrige uke døde et barn etter å ha blitt smittet av salmonella-bakterien. St. Olavs Hospital har siden dette ble kjent arbeidet systematisk med å finne smittekilden. Det er blant annet tatt prøver av alle barna i avdelingen hvor barnet som døde var innlagt.

– Prøvene viser så langt at ett barn til hadde salmonella-smitte. Dette barnet ble akutt sykt, og barna ble sannsynligvis smittet samtidig. Vi startet behandling før resultatene var klare for å være i forkant dersom prøven var positiv. Barnet er nå i bedring, sier Heimstad i pressmeldingen fra sykehuset.

Intensiverte tiltak

Det tas også prøver av ansatte. Foreløpig er det ingen som har testet positivt.

I følge sykehuset har man nå intensivert arbeidet for å hindre spredning av smitte. I tillegg til økt oppmerksomhet på håndhygiene og vasking av fellesarealer, er vanlige rengjøringsmidler byttet ut med sprit. Desinfeksjon med sprit dreper salmonella-bakterien, heter det i pressmeldingen.

– Vi håper nå at smittekjeden er brutt med de tiltakene som er satt i verk, sier fagdirektør Runa Heimstad.

Ikke funnet kilden

Sykehuset har så langt ikke klart å finne smittekilden.

– Det kan være svært vanskelig å finne kilden fordi smitten ofte finnes i det ytre miljø. Vi håper selvfølgelig at vi lykkes i letearbeidet, men vi må også være forberedt på at vi ikke finner kilden, sier overlege Kåre Bergh ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi.

I pressemeldingen heter det at St. Olavs Hospital jobber fortsatt tett med Mattilsynet og smittevernoverlegen i Trondheim kommune. I tillegg har Avdeling for medisinsk mikrobiologi og sykehusets egen smittevernavdeling sentrale roller i oppfølgingsarbeidet.