Adresseavisen møter Simon Aleksander Berger (22) ved Olav Tryggvason-statuen på Trondheim Torg.

- Jeg går med kjæresten, hun er også hekta. Vi kom nylig fra USA, og den første natta våknet vi tidlig på grunn av «jetlag». Vi endte med å gå i to og en halv time, kom hjem og sovnet som to steiner, sier Berger, som nå har spasert over én mil med spillet i hånda.

Spillerne av «Pokémon Go» går rundt med mobilen i hånden. Ved å bruke GPS og mobilkameraet plasseres Pokémon inn i vår virkelighet, og spillerne kan fange dem som i den populære tv-serien Pokémon. Her fulgte mange Ash Ketchum og hans partner Pikachu, en gul strømførende Pokémon, i målet om å fange alle skapningene i verden.

Nostalgi-feber

Spillet har for mange som er kjent med serien skapt en nostalgisk eufori, men den har også truffet 15-åringene som driver dank i sommervarmen.

- Jeg spilte mye Pokémon Gull og Pokémon Stadion, men nå får dette spillet meg ut i frisk luft og jeg møter stadig andre Pokémon-interesserte, sier Berger.

Han hadde lenge tenkt at perioden med Pokémon var forbi for ham, men nå har det snudd.

- Det er en grunn til de fleste av oss er i 20- og 30-årene.

Mario Leistad (25) har også blitt dratt inn av spillet. Om en uke reiser han til USA for å få opplæring som flymekaniker på jagerflyet F-35, som en av Norges første.

- Hvis jeg var den eneste hadde dette vært corny. Nå vil jeg heller si at det er koselig, og at jeg ikke er den eneste med nesen i skjermen, sier Leistad, som først ville prøve spillet fordi han var kjent med serien.

Christoffer Bakken (20) sitter sammen med Leistad. Han brukte store deler av dagen på å kaste ut åte til Pokémon på Trondheim Torg.

- Jeg kom ned her rundt klokka ett, og satt med to mobiler. På to timer kastet jeg over hundre baller for å fange Pokémon, sier Bakken.

Enorm suksess

Spillet er ikke offisielt tilgjengelig i Norge, men gjennom veiledere på nettet har flere fått tilgang til spillet som nå er lansert i USA, New Zealand og Australia.

På grunn av stor pågang har appen som er tilgjengelig for iphone- og android-telefoner hatt perioder med nedetid, men det har vist seg å være et lite hinder. Nå er appen en av de mest brukte for androidbrukere i USA, og passerte nylig Tinder.

I Trondheim har flere begynt å organisere seg. Facebook-gruppen for spillet i Trondheim har fått over 500 medlemmer og det har blitt lagt ut over 60 innlegg på tips og nyheter om spillet det siste døgnet.

Gjennom å samle de ulike figurene og trene dem opp kan spillerne etter hvert konkurrere mot hverandre. De tre hovedfraksjonene, konkurrerer om å holde ulike landemerker i spillet, dermed bytter de mellom å være gul, rød eller blå. Det gjør at steder som Nidarosdomen, Studentersamfundet og Bybrua tidvis blir besøkt av grupper som skal ta tilbake sine respektive områder.

Mickael Mahler Frimann (23) forteller selv at han aldri har gått så mye i sentrum uten et ærend.

- Målet mitt er å holde Samfundet, sier Frimann, som har kommet til en åpenbaring.

- Da jeg så tv-serien som ung forsto ikke hvorfor alle vår så superinteressert i å fange de dyrene, og hvorfor alle var så spreke. Etter at spillet ga serien mening læll, sier han lurt før han begynner på sin neste historie.

- Jeg og en kompis fikk nyss om en små-sjelden Pokémon. Jeg ble giret, men måtte egentlig en del på toalettet. Likevel, vi ignorerte flere steder og til slutt fant vi den, men da måtte jeg akutt på do. Så jeg skyndte meg inn på en erotikk-butikk for å spørre om toalettet, eieren så for øvrig ganske skeptisk på meg. Du kan skjønne grunnen, men da nevnte jeg Pokémon, da var det greit.

Revitaliserer Pokémon-miljøet i Trondheim

Andreas Steen Wold (21) er ligaleder for Pokémon i Trondheim. Vanligvis møtes 15 stykker hver torsdag for å konkurrere med Pokémon-kortspill, nå tror han på en massiv oppsving i antall interesserte.

- Flere får øyene åpen for at Pokémon eksisterer, og jeg tror det vil hente tilbake mange som falt litt fra tidligere, sier Wold.

Ved Bybrua har en guttegjeng samlet seg for å ta over området. De tilhører alle blå fraksjon. På spørsmål om de klarer å ta brua er de usikre, de er bare på nivå ni.

- Jeg har holdt på i tre dager, noen timer hver dag, dette området er skikkelig vanskelig å ta over, forteller av guttene, som ikke klarte å ta over gymmen av rød fraksjon.

En ny form for spilling

Spillforsker ved NTNU, Kristine Ask (33), forteller at spillet kan gjøre «utvidet virkelighet» til allemannseie, altså at man blandet det digitale spillet med det virkelige rommet.

- Min første tanke er at Pokémon Go, kanskje er det spillet som gjør at virkelighetsspill slår igjennom for alle. Disse spillene har vært rundt en stund, men nå er kanskje teknologien moden nok.

Allerede etablerte spill i sjangeren, Ingress laget av Google og Zombie Run, har vært populære, men kun for en dedikert gruppe.

- Zombie Run, er spillet som motiverer deg til å løpe. Du får en historie på øret som drives fram av plasseringen din. En fortellerstemme, ofte med helikopterdur i bakgrunnen, gir deg beskjeder samtidig som du hører zombie i nærheten av deg, sier Ask, som utdyper at hun kjenner til flere som har løpt noen kilometer til på grunn av spillet.

Målbundet: Simon Aleksander Berger har blitt revet med at det nyeste mobilspillet innen «utvidet virkelighet». Pokemon Go tar over Trondheim. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Ut av senga: Simon Aleksander Berger bare måtte komme seg ut om morgenen for å fange denne Pokémonen. Foto: Skjermdump
Utvidet virkelighet: Pokémonen på gryten er et typisk eksempel på hvordan spillet blander det digitale og fysiske rundt oss. Foto: Skjermdump