Svart vann i Heggstadbekken:

- Jeg ble litt bekymret

Sigevann fra gamle avfallsdeponi årsak til misfargingen av vannet i Heggstadbekken.

Som nær nabo til Heggstadbekken ble Roy Kolstad bekymret for misfargingen av vannet.  Foto: Roy Kolstad

Saken oppdateres.

Roy Kolstad oppdaget den grumsete fargen i vannet i Heggstadbekken på Heimdal fredag i forrige uke. Det er første gangen han har sett noe lignende her.

- Jeg ble litt bekymret. Vannet er tilnærmet svart, og bekken kommer jo fra det gamle søppelanlegget, sier han til Adresseavisen.

Kolstad bor like ved og kan se bekken fra hjemmet sitt. Trondheim bydrift har lagt ned mye arbeid i området, og Kolstad synes det er synd at bekken er slik den er nå.

- Det har vært ender og andre fugler i bekken tidligere, men nå ser det ut til at de holder seg unna, sier han.

LES MER: Grønt vann i Stokkbekken: - Det første jeg tenkte var giftig avfall

Fra avviklede deponi

Avviklingen av de gamle avfallsdeponiene på Heggstadmoen begynte i 2009, og etterarbeidet forventes å være ferdig neste år. Fagansvarlig for avfall i Trondheim kommune, Knut Bakkejord, sier at sigevannet mest sannsynlig stammer fra de gamle deponiene.

- Det er nok gammel historie som dessverre viser seg her, sier han.

Sigevann er vann som siger gjennom et avfallsdeponi og blir forurenset av stoffer som lekker fra avfallet i deponiet. Sigevann regnes derfor som en mulig kilde til spredning av miljøgifter og annen forurensning.

LES MER: Mer avfall skal gjenvinnes i nytt mottaksanlegg

Lover utbedringer

Geir Ketil Grøtan ved Trondheim bydrift undersøkte Heggstadbekken tirsdag. Kommunen er klar over situasjonen fra tidligere, og lover utbedringer mot slutten av sommeren.

- Det ser virkelig ikke pent ut. Vi tar fatt om noen uker og skal senke grunnvannsnivået slik at avløpsrørene kommer over vannet og ikke tar til seg sigevann, sier han.

- Ikke farlig

Geir Ketil Grøtan forklarer at sigevannet som kommer fra deponiene i utgangspunktet er krystallklart. Så snart det jernholdige sigevannet kommer i kontakt med oksygen vil det derimot få den brunrøde fargen lik vannet i Heggstadbekken.

- Vannet er ikke farlig slik det er nå, men det er ikke heldig, sier Grøtan.

Siden 1986 har sigevannet blitt fraktet gjennom en pumpestasjon til renseanlegget på Høvringen. Når etterarbeidet er over på Heggstadmoen vil overflaten tettes slik at mindre vann renner ned i de gamle deponiene.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå