Nå er det vanskeligere å komme inn på NTNU

Opptakskravene er blitt skjerpet for de aller fleste studiene.

NTNU melder at opptakskravene er blitt skjerpet for de fleste studiene ved årets hovedopptak.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Av cirka 47.000 søkere har kun 14.446 fått tilbud om skoleplass ved NTNU til høsten. Av disse har 1527 fått tilbud i Gjøvik og 986 i Ålesund.

Det melder NTNU i en pressemelding etter at søkertallene fra Samordna opptak ble offentliggjort tirsdag.

LES OGSÅ: Seks prosent av søkerne fikk tilbud på byens mest populære studium

Treårig er trendy

I april ble det klart at den treårige ingeniørutdanningen ved NTNU hadde 45 prosent flere søkere enn i fjor. Som et resultat av dette har også karaktersnittet økt ved samtlige av studieretningene. Blant annet har byggingeniør økt fra 47,8 til 51 poeng for førstegangsvitnemål siden i fjor.

- De gode søkertallene vi så i april på ingeniørstudiene både i Gjøvik, Ålesund og Trondheim gjenspeiler seg i et solid opptak der opptakskravene er skjerpet og ventelistene er økt, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU i pressemeldingen.

Terje Meisler på Fakultet for teknologi tror økningen skyldes en langvarig trend.

- Da vi diskuterte søkertallene i april, var det noen som sa at dette var en del av europeiske trender. Studiene er kortvarige, praktiske og gir samtidig mulighet til å studere videre. Det er helt klart en fremtid for bachelorstudiene våre, sier Meisler.

Han tror også NTNU-fusjonen har gitt studiene en bredere markedsføring enn tidligere, men legger ikke skjul på at mye arbeid gjenstår.

Ved årsskiftet vil teknologiutdanningene fordeles på tre ulike fakulteter. I tillegg skal Trondheim samarbeide tettere med Ålesund og Gjøvik, opplyser Meisler.

- Men gode søkertall er det beste som kan skje oss, og det er vi veldig fornøyd med.

LES OGSÅ: NTNU- fusjonen er i ferd med å ødelegge den allsidige høyskoleingeniøren

Var forberedt

Én av Trondheims kommende studenter er Martine Hanshus Edvardsen fra Søndre Land i Oppland. Hun har sikret seg plass ved industriell kjemi og bioteknologi, en studieretning som krever 54 poeng for førstegangsvitnemål.

- Jeg har alltid jobbet for å oppnå gode karakterer, og i løpet av videregående så jeg at man trenger ganske høyt snitt på mange av linjene ved NTNU, sier Edvardsen.

- Var du sikker på at du kom til å tilbud om plass?

- Snittet kan gå opp og ned, så jeg var litt usikker. Men hvis det holdt seg stabilt, så visste jeg at snittet mitt var godt nok.

Fikk du ikke studieplass? Fortvil ikke. Onsdag åpner søking på restplasser hos Samordna opptak.

Medisin på topp

Ikke overraskende er medisin fortsatt vanskeligst å komme inn på. For elever rett fra videregående skole er kravet 60,7 poeng og ordinær kvote er 67 poeng. Industriell økonomi og teknologiledelse er neste på lista med 64 poeng i ordinær kvote, og 60,4 poeng for førstegangsvitnemål. Psykologi og nanoteknologi krever også over 60 poeng i årets opptak.

- Vi er veldig fornøyd med årets opptak. På grunn av fusjonen var vi ekstra spent i år, men kan konstatere at svært mange ønsker å studere ved NTNU, sier Kjeldstad.

På NTNU i Gjøvik er fireårig byggingeniørutdanning vanskeligst å komme inn på med et karakterkrav på 53,3 poeng. I Ålesund rager bachelor i nautikk høyest på listene.

Terje Meisler på Fakultet for teknologi er svært fornøyd med årets søkertall. 
    
      (Foto: Vegard Eggen)

Terje Meisler på Fakultet for teknologi er svært fornøyd med årets søkertall.  Foto: Vegard Eggen

Martine Hanshus Edvardsen har jobbet målrettet på Gjøvik videregående skole. I august starter hun på industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU. 
    
      (Foto: Privat)

Martine Hanshus Edvardsen har jobbet målrettet på Gjøvik videregående skole. I august starter hun på industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU.  Foto: Privat

På forsiden nå