- Livet må gå videre, men som samfunn må vi aldri, aldri la alt bli som før

Over 100 personer møtte opp på minnemarkeringa for 22. juli i Trondheim.

(Første rekke f.v.) Sean Kiyan Salter, Stian Salter, Sara Tonås, Berit Aarhoug, Roxanna Colin Salter og Fredrik Holmen var blant dem som deltok på markeringen i rådhusparken 22. juli. 

Saken oppdateres.

«Det har gått fem år. Fem år siden grusomme hendelser fant sted ved regjeringskvartalet og på Utøya. Fem år vil i mange sammenhenger føles som lang tid, men i denne sammenhengen føles det fremdeles veldig, veldig nært. For mange har det i dag gått fem år siden et kjært familiemedlem eller en venn ble brutalt revet bort».

Slik åpnet lederen i AUF Trondheim, Mathea Pedersen, minnemarkeringen i rådhusparken. Godt over 100 personer var samlet for å minnes ofrene for terrorhandlingene som rammet Norge for fem år siden.

LES OGSÅ: - Vi mistet mange unge som skulle gått inn i politikken nå

- Verden er fortsatt skummel

Et rosehav i alle regnbuens farger preget parken i Trondheim fredag, og Chand Torsvik fremførte sangene "Ville vakre verden" og "Rose i rødt" for anledningen.

- I denne settingen kommer det mange tanker. Jeg kjenner på det, det må jeg virkelig si. Jeg har spilt nesten hvert år på markeringene i Namsos, og det er klart at det er fem år siden det skjedde, men verden er fortsatt skummel. Derfor er det fortsatt viktig å vise hva vi står for, sier Torsvik til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Dette gjorde størst inntrykk på oss 22. juli 2011

- Må aldri la alt bli som før

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, fortalte i sin tale at det er viktig å minnes det som skjedde, selv om det gjør vondt.

«I de fem årene som har gått har det vært mye snakk om å gå videre, og vi må nesten forstå at noen kunne ha tenkt seg å bli ferdig med det. Slippe å se terroristen mer, slippe å få rippet opp i hvor grusomt, nådeløst og brutalt det var. Livet må gå videre, men som samfunn må vi aldri, aldri la alt bli som før».

- Tabu å snakke om

Varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, refererte Utøyaoverlevende Jorid Nordmelan, som forrige uke uttalte seg til Adresseavisen om at 22. juli har blitt et tabu i Arbeiderpartiet.

«Det vet jeg lite om, men jeg har ofte kjent på at det har vært et tabu i samfunnet for øvrig å snakke om det. Snart står minnestedet for 22. juli ved Vår Frue kirke ferdig. Det håper jeg er med på å åpne dette felles traumet vi bærer på på ulikt vis. Det er viktig for å minnes de enkelte, men også for å kunne snakke om hva som skjedde og hvorfor slikt kan skje, for å gjøre det vi kan for å unngå at det skjer igjen», sa Opoku i talen.

LES OGSÅ: - Vi er de samme, det er det som er vår seier

Synes det er viktig å opplyse barna

Chand Torsvik fremførte også "Til Ungdommen", som har vært en viktig sang etter terrorhendelsene i 2011. Folkemengden sang med, blant andre Berit Aarhoug og Stian Salter, som hvert år deltar på minnemarkeringen 22. juli.

- Uansett hvor vi er i landet på 22. juli, deltar vi på ei minnemarkering. Vi har deltatt i sjømannskirker og på ulike steder i Norge. Denne gangen i Trondheim, sier Aarhoug til Adresseavisen.

Samboerparet har med seg barna Sean Kiyan, Roxanna, Fredrik og Sara.

- Vi snakket om 22. juli med barna rundt frokostbordet i dag, om hvor viktig det er å huske og minnes det som skjedde, sier Aarhoug.

- Barna mine var for små da det skjedde, men nå går de i første- og andreklasse, så nå hører de jo om det, og da er det viktig å informere dem. Det er også viktig at barna forstår at det er noe galt med personer som gjør slike handlinger, og at det ikke er normalt, sier Salter.

Chand Torsvik fremførte

Chand Torsvik fremførte "Ville vakre verden", "Rose i rødt" og "Til Ungdommen" under markeringen i rådhusparken. 

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, holdt tale på markeringen. 

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, holdt tale på markeringen. 

Godt over 100 personer deltok på markeringen i rådhusparken fredag. 

Godt over 100 personer deltok på markeringen i rådhusparken fredag. 

På forsiden nå