Forrige uke var Silje Bakken på joggetur på Tyholt i Trondheim. Da hun skulle ta en pust i bakken, la hun merke til en firkløver i veikanten.

- Det var veldig tilfeldig. Jeg ble på plassen i et par minutter og telte 16 firkløvere og tre femkløvere, sier Bakken.

Bakkens venninne, Kathrine Hansen, tipset om funnet. Adresseavisen har sett bilder av alle fir- og femkløverene.

Seksjonssjef Axel Dalberg Poulsen ved Botanisk hage i Oslo har tidligere uttalt til Adresseavisen at femkløverfunn er sjeldent, og viser til tall som anslår sjansen til 1:20 000.

Håper på lykke

Firkløver blir ofte ansett som en lykkebringer, uten at noen vet helt hvorfor.

Illustrert vitenskap tror det kan ha en sammenheng med at en avvikende plante siden oldtiden er blitt betraktet som et varsel om at noe bra eller ille er i vente. Store norske leksikon skriver at firkløver i alle europeiske land regnes som lykkebringende i blant annet kjærlighet og spill.

Bakken er imidlertid ikke helt overbevist om kløverens magiske egenskaper.

- Men jeg har vel et lite håp om at det ligger noe i det som sies.

Én kan bli mange

Trifolium er det latinske navnet på kløverslekten. Kort og godt betyr det tre blad. Altså har kløverslekten fått navnet sitt fordi hvert blad er sammensatt av tre små blader. Det er imidlertid ikke uvanlig at avvik oppstår.

Hvis du først ser én kløver med mer enn tre små blader, en sjansen også stor for at det er flere like ved.

- Frøblandinger er genetisk sett ofte like. Har du funnet det én gang, ett sted, er det ganske sannsynlig å finne flerkløver på samme sted en annen gang, sier daglig leder Vibekke Vange ved Ringve botaniske hage på NTNU Vitenskapsmuseet.

Hun forteller at avvik kan forekomme hos ulike planter som har et fast sett antall blomster eller blader.

Fant sjukløver

Fra tid til annen får Adresseavisen tips fra lesere med øye for detaljer. I fjor sommer fant Liv Anita Nygård en sjukløver på Flatåsen i Trondheim. NTNU Vitenskapsmuseet ønsket å dokumentere funnet.

Adresseavisen har også tidligere omtalt funn av en femkløver.

- Femkløver er en sjelden mutasjon og vanskeligere å finne enn firkløver, men man har også funnet seks-, syv- og mangekløver, uttalte seksjonssjef Axel Dalberg Poulsen ved Botanisk hage i Oslo om funnet.

Silje har et lite håp om at kløverfunnet vil bringe hell og lykke. Foto: Silje Bakken