Internasjonal studentfestival i Trondheim 2017 (Isfit) frykter nå at de vil stå med en halv million mindre å rutte med.

- Jeg synes det er veldig merkelig at Børge Brende velger å kutte støtte til våre prosjekter i en tid preget av ustabilitet, fremmedfrykt og terror, skriver Kristine Bjartnes som er leder for festivalen, i en epost til Adresseavisen.

Hun er skuffet over Utenriksdepartementet (UD), og forteller at festivalstyret til høsten må bli enige om en ny kurs om de ikke kan finne andre tilskuddsmidler.

Ble frabedt å søke

Hun forteller at de i et møte med departementet fikk beskjed om at «det ville ikke ha noen hensikt å sende inn en formell søknad».

Forrige festival fikk 450 000 kroner i støtte gjennom den samme tilskuddsordningen, og ifølge Bjartnes skal UD ha støttet festivalen i en eller annen form siden 90-tallet.

Dialoggruppene har også ifølge henne blitt støttet økonomisk siden prosjektets oppstart i 1997, derfor mener hun det ligger en betydelig kursendring til grunn for at festivalen ikke prioriteres som før.

Dialoggruppene er et forsøk på å samle studenter fra forskjellige sider av pågående konflikter i Norge. Tidligere har studenter fra Nord-Irland, Rwanda, og Balkan møtes for å tilbringe tid sammen på nøytral grunn.

Festivalen drives av cirka 450 studenter i Trondheim. Den størst i verden av sitt slag, og har med jevne mellomrom satt dagsorden i Norge. Prominente gjester har vært kronprins Haakon, Desmond Tutu, og Dalai Lama.

Betydelige konsekvenser

- Midlene fra UD har blitt brukt til å finansiere Dialoggruppene på Røros, som i år vil invitere studenter fra Russland, Uganda og Ghana. Årets prosjekt er rettet mot diskriminering av kjønn og seksuelle minoriteter, sier Bjartnes.

Ifølge henne vil kutt i størst grad gå ut over den videre oppfølging av deltakerne, og det vil gjøre hele festivaløkonomien strammere.

- Noe av hensikten med dialogmøtene er at deltakerne skal videreføre dialogen i sine egne hjemland og universitet etter endt festival, slik vi blant annet har sett i Burundi etter fjorårets festival, sier hun.

Festivalen sikter seg likevel mot et budsjett på seks millioner, det samme som festivalen før, men målet kan bli langt vanskeligere å nå om lignende støtteordninger også er innskrenket.

Isfit vil prøve andre

- Vi ser fortsatt etter alternative finansieringskilder til dialoggruppene som Utenriksdepartementet tradisjonelt har finansiert, sier Bjartnes, som forklarer at de også har en rekke andre samarbeidspartnere som bidrar økonomisk til flere andre prosjekter, men:

- Vi kan ikke omprioritere fritt i et budsjett som mottar øremerkede midler fra forskjellige bidragsytere.

Et tidligere styremedlem i festivalen som kjenner UDs arbeid er overrasket over beskjeden Isfit fikk.

- Dette er en utrolig symbolsk sum, sier han, og legger til at med budsjettene som den aktuelle avdelingen rår over er dette «helt vanvittig».

Velkomne til å søke

Departementet ønsket ikke å svare på spørsmål om dialogen mellom dem og Isfit.

Pressevakt i UD, Astrid Sehl, skriver i en epost til Adresseavisen: «Støtte til tiltak i 2017 behandles ikke før til høsten, og Isfit er velkomne til å sende inn en søknad. En søknad fra Isfit vil bli grundig behandlet, og tildelingen av midler gjøres ut fra en totalvurdering av søknadene som har kommet inn og de midlene som er tilgjengelige».

Hun legger videre til at:

- Isfit tidligere også fått støtte gjennom Utenriksdepartementets fagetat Norad, og er velkommen til å søke igjen også hos dem.

Skuffet: Kristine Bjartnes som er leder for festivalen synes det er synd hvis UD ikke lenger vil støtte dialoggruppene. Tatt av Fotogjengen på Studentersamfundet. Foto: fotogjengen