Mottatt kokevarsel? Dette bør du gjøre

Er du en kaffedrikker må du koke kaffevannet på forhånd - kaffetrakteren koker nemlig ikke vannet for deg.

Trondheim Bydrift venter på svar på nye prøver av drikkevannet på Ranheim. Inntil videre må alt drikkevann kokes.  Foto: Berit Kristiansen

Saken oppdateres.

Tirsdag kveld fikk 1050 husstander på Ranheim beskjed om å koke drikkevannet. Det har kommet urenset drikkevann ut på vannledningsnettet på Ranheim, og Trondheim kommune opplyser om at kokevarselet også gjelder hele onsdag.

Klokken 15.00 onsdag publiserte Trondheim Bydrift følgende råd til de som er berørte:

1. Vannet bør fosskoke et minutt

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

2. Alt vann som drikkes må være kokt

Bruk dessuten kokt vann til for eksempel saft, isbiter og kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd.

Skal du skylle frukt og grønt som ikke skal kokes, eller annen mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C, må du også huske å koke vannet du skal bruke.

3. Ukokt vann kan brukes til:

Når du skal vaske hendene, dusje eller ta deg et bad, slipper du å koke vannet på forhånd. Pass likevel på at vannet ikke svelges, så vær ektra obs med små barn som skal bades.

Skal du bruke vaskemaskin eller oppvaskmaskin, er det unødvendig å koke vannet. Skal du derimot ta oppvask for hånd, må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. Ellers kan du fint bruke ukokt vann til klesvask og til rengjøring i huset.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå